Stanje na področju črpanja evropskih sredstev, edinih razvojnih sredstev, ki jih ima Slovenija na voljo v kriznih časih, je zelo resno, poudarja minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Radovan Žerjav. Kot pravi, je bilo ob nastopu mandata te vlade od štirih milijard evrov v državni proračun povrnjenih le 1,3 milijarde evrov. Žerjav je povedal še, da ministrstvo za finance po novem zahtevke za povračilo sredstev v Bruselj pošilja redno, medtem ko je to v mandatu prejšnje vlade počelo enkrat do trikrat letno. To naj bi zaradi velikih zneskov povzročalo težave pri likvidnosti domačega in evropskega proračuna.

Po njegovih besedah delajo tudi na povečanju kakovosti in učinkovitosti nadzora nad projekti, saj se pojavlja več nepravilnosti, kot je plačilo opreme, ki ni dobavljena.

Razpis za Stožice diskriminatoren?

V tej luči je opozoril še, da bo morala Slovenija morda vrniti 6,4 milijona evrov evropskih sredstev za projekt Stožice, "ker je bil razpis diskriminatoren". Da ta primer posebej obravnavajo, je Žerjava osebno opozoril tudi evropski komisar za regionalno politiko Johannes Hahn.

"Zagotovo bo kdo moral odgovarjati v tem primeru, če bo potrebno vračati sredstva. Če bo država morala vračati denar, bi bilo pošteno, da bi pri tem sodelovala tudi Mestna občina Ljubljana ," je po poročanju Financ dejal Žerjav. Ali bo treba vrniti sredstva, bo znano v dveh mesecih.

Iz Mestne občine Ljubljana so za Dnevnik.si sporočili, da o možnosti vračila evropskih sredstev za izgradnjo Športnega parka Stožice na Mestni občini Ljubljana niso seznanjeni. "Sicer pa je upravno sodišče že lansko leto, po pritožbi Mestne občine Koper, ugotovilo, da v razpisu ni bilo storjenih nobenih napak. Če pa je Vlada RS res prejela obvestilo Evropske unije o povračilu sredstev, bi pričakovali, da o tem, preden obvesti medije, seznani MOL," so zapisali v odgovoru na naše vprašanje.