Kot je pojasnil ob robu izredne seje državnega zbora, se zavzema za to, da bi bila ta mreža čim bolj racionalna in učinkovita, ni pa pomembno, koliko diplomatsko-konzularnih predstavništev je ukinjenih.

Med kriteriji za ukinitev diplomatsko-konzularne mreže, ki jih je danes predstavil vladi, je Erjavec naštel politično in gospodarsko sodelovanje ter stroške posameznih veleposlaništev in konzulatov.

Po njegovih besedah je pomembno, da je mreža v interesu slovenske zunanje politike. Mreža, ki jo imamo ta trenutek, zagotovo ni več usklajena z njenimi cilji. S članstvom Slovenije v Evropski uniji, kot je dejal, namreč ni več potrebe po takšni mreži na območju unije.

Minister je posredno tudi potrdil imenovanje nekdanjega zunanjega ministra Dimitrija Rupla za generalnega konzula v Trstu. Na novinarsko vprašanje, s čim ga je Rupel prepričal, je Erjavec namreč danes dejal: "Mene nima kaj prepričati. Gre za razpis in izbran je bil na podlagi predloga kadrovske komisije; tista oseba, ki izpolnjuje vse pogoje."

Po Erjavčevih besedah so sicer pripravili razpis, na katerega se je prijavilo več kandidatov, izbran pa je bil eden. Ta postopek je še vedno interen, ker potrebujejo soglasje s strani države gostiteljice.

Erjavec je še zatrdil, da zamenjava generalne konzulke Vlaste Valenčič Pelikan v Trstu ne more biti politične narave. Glede na razpis se je imel vsakdo možnost prijaviti, postopek pa je tekel v skladu s predpisi. Do njenega predčasnega odpoklica pa je po njegovih besedah prišlo zaradi delovnih potreb.