Kot je pojasnil predstavnik za odnose z javnostmi v Slovenski vojski (SV) Simon Korez, je vojakom preizkus alkoholiziranosti pokazal med 0,08 in 0,4 miligrama alkohola v litru izdihanega zraka.

Božič: Tak dogodek je nedopusten

Po odločitvi disciplinske komisije je pripadnikom SV na podlagi zakona o obrambi odrejena tudi denarna kazen. Dvema bodo 20 odstotkov od zadnje plače, torej 700 evrov, odtegnili takoj, za druga dva vojaka, ki sta bila zelo malo alkoholizirana, pa ista kazen velja pogojno. Če torej v prihodnjih šestih mesecih ne bosta ponovila iste kršitve, jima kazni ne bo treba plačati.

Načelnik generalštaba Slovenske vojske Dobran Božič je poudaril, da je njegova toleranca do alkohola med nalogami nična. Tak dogodek je zanj absolutno nedopusten, zato je prepričan, da morajo slediti sankcije.

Obrambni minister Aleš Hojs pa je pojasnil, da so ob tem incidentu na Kosovu takoj povzeli ustrezne ukrepe. "Vse tiste, ki so se neprimerno obnašali oziroma so bili vinjeni, smo z misije odpoklicali," je dejal po pogovorih z makedonskim kolegom Fatmirjem Besimijem v Ljubljani.

Je pa Hojs omenil tudi možnost odpoklica poveljnika omenjenih vojakov s Kosova. "Sem pa jasno povedal tudi načelniku, da v kolikor bo prišlo do podobnega incidenta še enkrat, je treba razmisliti oziroma je treba odpoklicati tudi poveljnika teh fantov," je poudaril Hojs. Po njegovih besedah je vojska hierarhična zadeva in odgovornost gre od zgoraj navzdol.

Služenje v SV je resna stvar

Poudaril je še, da je vsako sodelovanje v misiji resna zadeva in tudi vsako služenje in sodelovanje v Slovenski vojski je resna stvar.

V bližnji prihodnosti bodo odpoklicane vojake na misiji nadomestili štirje drugi slovenski vojaki. SV ima za misije v tujini namreč vedno pripravljeno rezervno ekipo. Gre za prvi tovrstni incident Slovenske vojske na misijah v tujini.

Slovenija ima na Kosovu trenutno okoli 300 vojakov, minuli mesec pa ji je pripadel položaj namestnika poveljnika sil Kfor. Ta položaj bo predvidoma oktobra prevzel brigadir Bojan Pograjc. S Pograjcem bo imela Slovenija na Kosovu dva visoka predstavnika, saj je posebni predstavnik in vodja urada EU na Kosovu bivši zunanji minister Samuel Žbogar.