Kavčič upa, da bo DS kot institucija ostal in da bo dobil možnosti, da bi naredil še več. Po njegovem bi več lahko naredil že doslej, če bi bil "deležen bolj sodelovalnega odnosa s strani DZ", je Kavčič za STA dejal ob robu predavanja o ključnih vprašanjih tega trenutka v Sloveniji in Evropi, ki ga je drevi v okviru cikla Predavanj na prostem Študentske organizacije Univerze v Mariboru imel za študente v Mariboru.

Vprašanje sodelovanja DS in DZ je po njegovih besedah aktualno že dlje časa. Meni, da bi lahko instituciji bolje delali skupaj in bolje zastopali nestrankarsko-politične interese, ki so po njegovih besedah edini pravi interesi.

Razprava o predlogu SDS, Državljanske liste, DeSUS in NSi o ukinitvi DS sicer po njegovih besedah intenzivno poteka v obliki zasedanj ustavne komisije DZ. Ta se bo ponovno sestala v sredo, na srečanju pa bodo prisotni tudi predstavniki DS, je povedal Kavčič.

Razprave o varčevanju v zvezi z DS pa označuje kot "čisti manever", ki nima vsebine. DS je po njegovih besedah vseskozi najcenejša parlamentarna institucija v Evropi. "To je zelo prizemljena institucija vseskozi, zato veliki koraki pri varčevanju tu resnično niso mogoči, ker bi dejanski ta teoretični finančni prihranek ob ukinitvi - vsebinsko seveda ne bi bilo prihranka - bil mogoče okoli 300.000 evrov," je dejal Kavčič.

Ustavna komisija DZ je o predlogu ustavnih sprememb za ukinitev državnega sveta razpravljala na seji 3. maja, vendar o tem, ali bo DZ začel postopek za spremembo ustave, ni odločala. Pozitivna Slovenija je namreč predlagala, da o tem odločajo naslednjič, do takrat pa bodo v stranki pripravili predlog sprememb, s katerimi bi državni svet zgolj reorganizirali.