Novelo zakona za uravnoteženje javnih financ je v DZ poslala vlada, z njo pa želi po besedah finančnega ministra Janeza Šušteršiča zajeziti rast javnih odhodkov in posledično zmanjšati proračunski primanjkljaj. Slednjega je treba po njegovih besedah zmanjševati hitro, saj se je Slovenija v EU obvezala, da bo do leta 2013 njen primanjkljaj zmanjšan na manj kot tri odstotke.

Do zdaj na tem področju po besedah ministra ni bilo narejenega nič, "kar je bilo opaženo tudi v tujini". "Zato tudi ne moremo predlagati zgolj nekaterih kozmetičnih ukrepov, saj to ne bi bilo več verodostojno," je dejal minister ob uvodni predstavitvi zakona in dodal, da bo EU že prihodnji teden, "morda tudi še ta", ocenila izpolnjevanje danih zavez Slovenije.

Finančni minister na nekatere očitke, da bo varčevanje zavrlo gospodarsko rast v državi, odgovarja, da proračun ne sme več biti dejavnik gospodarske rasti. "Za gospodarsko rast potrebujemo investicije, te pa morajo priti iz zasebnih investicij, ne iz proračuna," pravi. Zavrnil je tudi navedbe, da so varčevalni ukrepi preveč neuravnoteženi. Pri tem je poudaril, da so mnoge od njih uskladili z zainteresirano javnostjo ter da jim je med drugim uspelo doseči tudi dogovor z delom sindikatov, da se odpovedo referendumu. Povedal je tudi, da 2. maj ostaja dela prost dan.

Dvig DDV, če varčevalni ukrepi ne bodo dovolj

Poudaril je še, da bo vlada dvignila DDV, če jim z varčevalnimi ukrepi ne bo uspelo v zadostni meri zmanjšati odhodkov.

Novelo zakona o policiji je v DZ vložila skupina poslancev Pozitivne Slovenije (PS) s prvopodpisanim Petrom Vilfanom. Slednji je v uvodni predstavitvi zakona povedal, da je novela potrebna zaradi nasilja, ki se je v zadnjem času pojavilo na nekaterih športnih dogodkih. Novela med drugim policiji omogoča, da nasilnim posameznikom prepove udeležbo na eni ali vseh športnih prireditvah za obdobje od šestih mesecev do dveh let, kot tudi, da nasilnim posameznikom in skupinam, ki potujejo na športne dogodke, pri tem pa ne upoštevajo navodil policije, prepove nadaljnje potovanje.

Novelo zakona o dohodnini pa je v DZ vložila skupina poslancev SD, po besedah njihovega vodje Janka Vebra pa uvaja nov dohodninski razred, ki dodatno obdavčuje tiste, ki letno prejmejo več kot 60.000 evrov bruto. S tem, kot je povedal, želijo doseči, da se breme krize prenese na najbogatejši razred.

Odbor vse tri zakone obravnava istočasno, saj je že na začetku seje sklenil, da bo vse ti zakone združil v en t. i. hibridni zakon, nato pa na podlagi tega pripravil dopolnjen predlog zakona. Poslovnik po besedah predsednika odbora Andreja Širclja takšno ravnanje omogoča, kadar vsi trije zakoni delno obravnavajo "isto družbeno razmerje". Proti takšnemu združevanju so sicer nastopili v SD, pomisleke pa so imeli tudi v PS. Po oceni Matevža Frangeža (SD) je takšno hibridno združevanje in obravnavanje zakonov, ki so si različni tako po vsebini kot stopnjah in načinih obravnave, unikum. Andrej Šircelj pa mu je odgovoril, da se je na podoben način zakone že združevalo v preteklem mandatu.