Po besedah Jakopina se bodo na seji dogovorili, na kakšen način širše zastaviti organizacijo zbiranja podpisov. Izpostavil je možnost zbiranja podpisov s pomočjo drugih zainteresiranih sindikatov javnega in realnega sektorja. Zbiranje podpisov se je sicer začelo v ponedeljek, 30. aprila, končalo pa se bo 3. junija.

Novela zakona o dodatnih interventnih ukrepih za leto 2012 sicer predvideva zamik izplačila regresa v javnem sektorju za en mesec, in sicer z maja na junij. Regres v podjetjih, ki so v več kot četrtinski lasti države, pa do nadaljnjega ne bi smel preseči minimalne plače.

Jakopin je za STA komentiral najnovejši zapis notranjega ministra Vinka Gorenaka na njegovi spletni strani. Minister je namreč po nedeljskem sestanku koalicijskih poslancev z ministrsko ekipo in predsednikom vlade zapisal, da se mu zdijo ravnanja SPS nerazumljiva. "Njihovo izhodišče je 22-odstotno povišanje plač do leta 2014," je zapisal Gorenak.

Sprašuje se, kaj se dogaja, ko vodja koordinacije stavkovnih odborov javnega sektorja Branimir Štrukelj, "ki vendarle velja za precej levo usmerjenega sindikalista, pristaja na znižanje plač, na drugi strani pa sta policijska sindikata, ki v danih razmerah edina zahtevata 22-odstotno povišanje plač".

Gorenak omenja tudi "neuradne, a dokaj zanesljive podatke o tem, da se vsaj eden od policijskih sindikatov sestaja s predstavniki Pozitivne Slovenije in, kot kažejo ti podatki, pomaga pisati interpelacijo zoper mene". Če podatki držijo, potem po njegovih navedbah ne gre več za sindikalizem v korist policistov, temveč za politiko.

Jakopin je o ministrovih navedbah glede 22-odstotnega povišanja plač kot izhodišča dejal, da bi to trditev oblikoval drugače. Kot je poudaril, ta številka izhaja iz raziskave, ki jo je delala delovna skupina, sestavljena iz članov ministrstva za notranje zadeve in obeh sindikatov. "Skupina je ugotovila, da so plače policistov glede na povprečne plače v Sloveniji v povprečju za 22 odstotkov nižje kot policijska plača v Evropi glede na povprečno plačo v Evropi," je pojasnil. Kot je poudaril, pa ne gre za uradno pogajalsko izhodišče, ampak izhaja iz stavkovnih zahtev PSS iz leta 2010.

O srečanjih med predstavniki SPS in predstavniki Pozitivne Slovenije pa Jakopin, kot je zatrdil, nima podatkov.

Da bi se sestajali s predstavniki policijskih sindikatov in skupaj z njimi pripravljali interpelacijo zoper notranjega ministra so zanikali v Pozitivni Sloveniji. "Ministrova paranoja je odveč, njegovi 'neuradni podatki', ki jih navaja v svojem blogu, pa povsem zgrešeni," so zapisali v sporočilu za javnost.

Dodajajo, da se kot najmočnejša opozicijska stranka resda sestajajo tudi s predstavniki različnih sindikatov, civilne družbe, nevladnih organizacij, strokovne in druge javnosti, pri čemer pa so njihova prizadevanja usmerjena v dialog o pomembnih družbenih vprašanjih.