Po naših informacijah je premier Janša trenutno na dopustu v Grčiji, in sicer v znanem plezalnem kampu. To smo želeli preveriti tudi v kabinetu predsednika vlade, od koder pa so nam odpisali zgolj to, da je Janša res na dopustu, vendar dosegljiv. Opozorili so nas, da je bila predvčerajšnja seja vlade "vseskozi načrtovana kot dopisna, vlada pa ima tudi tri podpredsednike".

Janševi dela prosti dnevi

Gre za novo ureditev, ki jo je prinesla sprememba zakona o vladi. Podpredsedniki Ljudmila Novak, Radovan Žerjav in Karl Erjavec, ki jih je na premierjev predlog imenovala vlada, po dopolnjenem zakonu o vladi nadomeščajo premierja, če je ta odsoten ali zadržan, a zgolj z omejenimi pooblastili. Trojica ga namreč ne more nadomeščati pri opravljanju nalog, ki se nanašajo na zaupnico vladi ter na imenovanje in razrešitev ministrov.

Sicer smo na kabinet predsednika vlade naslovili tudi vprašanja, koliko davkoplačevalskega denarja bo (v luči strogih varčevalnih ukrepov) stalo varovanje Janše na dopustu, za koliko dni je šel in kdaj se vrača, vendar nam na njih niso odgovorili. Janša pa se bo zagotovo vrnil še pred jutrišnjim večernim sestankom s koalicijskimi poslanci, na katerem bodo razpravljali o rebalansu proračuna.