Kot je po sestanku v izjavi dejal minister Bogovič, so se pogovarjali tudi o tem, da so z novo vlado zastali tudi pogovori na ravni vladne komisije za romska vprašanja in da je skrajni čas za dokončnim oblikovanjem te komisije.

Ker se z nekaterimi, ki so bili danes navzoči na sestanku, minister pozna že vrsto let kot župan, - v občini Krško je namreč sodeloval pri urejanju romskih naselij - so ti po ministrovih besedah tudi izrazili željo, da bi minister Bogovič v tej komisiji sodeloval in jo tudi vodil. O tem se bodo na vladni ravni še pogovorili.

Glavni namen je bil ministra seznaniti s problematiko

Pogovarjali so se tudi o konkretnih primerih, a je bila skupna ugotovitev, da so ta vprašanja, denimo glede dostopa do pitne vode in ostale infrastrukture, na nek način mejna, saj je večina pristojnosti na občinski ravni. "Mnogokrat ta urejanja zastanejo, kajti pride na nek način do pogovora med občino in državo, kdo je za kaj pristojen, zato je treba čim prej oblikovati vladno komisijo," je še dodal kmetijski minister Franc Bogovič.

Predsednik Foruma romskih svetnikov Darko Rudaš je dejal, da je bil njihov namen ministra seznaniti z aktualno problematiko, ki se tiče bivanja Romov v slovenskem prostoru. Seznanili so ga, da je to večplasten problem in sicer okoljski, prostorski in socialni. Poudaril je, da jih veseli dejstvo, da minister pozna romsko problematiko, saj je bil tudi župan. "Dokler država ne bo proaktivno posegla v ta problem, lokalne skupnosti same ne bodo mogle rešiti teh težav," ugotavlja Rudaš.

Sprejeli bodo načrt za 106 romskih naselij

Po besedah Rudaša so se danes dogovorili, da bodo sprejeli državni načrt za 106 romskih naselij, katerim bodo zagotovili osnovne možnosti za bivanje - predvsem pitno vodo, elektriko in ostalo infrastrukturo. To bi romskim otrokom omogočilo nemoteno šolanje, po končani šoli pa zaposlitev.

Tudi direktorica Amnesty International Slovenija (AIS) Nataša Posel je izpostavila zelo problematičen dostop do pitne vode. Številna naselja morajo po vodo ali na pokopališče ali na bencinsko črpalko, ki so tudi zelo oddaljene, razpolagajo s celo manj vode, kot je po mednarodnih standardih potrebna celo v humanitarnih katastrofah, je poudarila.

Zato je treba po njenem mnenju vzpostaviti standarde, da bodo občine aktivnejše oziroma da bo država pravočasno posegla in sama poskrbela za izboljšanje razmer, če to ne uspe občinam. Obetajo si, da bo vlada v okviru mandata poiskala sistemske rešitve, ki bodo omogočale legalizacijo romskih naselij.