Predsednik stranke TRS Matjaž Hanžek je do vladnega varčevanja in (ne)dialoga s sindikati nastopil ostro. "O socialnem dialogu sploh ne bi govoril, ker to ni dialog, ampak je izsiljevanje. Varčevalni paket pa je narejen zelo na pamet, brez resnih številk, če bo sprejet, nas ekonomsko gledano vodi v grški scenarij, politično gledano v madžarskega, socialno pa je to scenarij baltskih držav, vedno večje neenakosti."

Sprejemljivi in koristni predlogi "bodo absolutno šli naprej"

Namesto v zmanjševanje plač bi morala iti vlada v razvoj in dodatno zaposlovanje, je menil Hanžek in dodal, da bi lahko v dolgotrajni oskrbi starejših zaposlili 30.000 ljudi. "Razlog za prezadolženost ni v požrešnosti javnega sektorja, temveč je krivo razsuto gospodarstvo," je dejal. Od organizatorjev, Pozitivne Slovenije Zorana Jankovića, pričakuje izpolnitev obljube o vključitvi predlogov z današnjega sestanka v parlamentarno proceduro.

Na vprašanje, ali bodo predlogi prispeli do parlamenta, je Janković odgovoril, da več glav več ve, tisti predlogi, ki se bodo izkazali za sprejemljive in koristne, "bodo absolutno šli naprej". Predlogov po Jankovićevih besedah ne bodo vlagali z amandmaji, ampak bi bilo bolje, da se pripravi popolnoma novi rebalans proračuna.

"Ta oblast hoče narod narediti reven, neumen in podložen"

Med gradivi za današnji sestanek se je namreč nahajal tudi predlog novega rebalansa, ki so ga pripravili v Pozitivni Sloveniji in ga predstavili na včerajšnji tiskovni konferenci. Po besedah predsednika Demokratične stranke dela Franca Žnidaršiča vladno varčevanje prinaša uničevanje kulture, šolstva, znanosti in tehnologije. "Ta oblast hoče narod narediti reven, neumen in podložen. O obljubljenih delovnih mestih ni ne duha ne sluha." Z nameščanjem izolacije v neizolirane stavbe v državi bi takoj dobili 10.000 delovnih mest, se glasi Žnidaršičev predlog.

Da gre za napad na izobraževanje in znanost, je menil tudi predsednik Zaresa Pavel Gantar. "Volivci stranke SDS so večinoma moški srednjih let z nižjo izobrazbo, zato je povsem jasno, da takšna struktura najprej udarja po znanosti in izobraževanju, po tistem, kar lahko potegne voz naprej." Po mnenju Hanžka ni potrebe po tako hitrem varčevanju, Gantar pa pravi, da bi lahko letos privarčevali le 450 namesto "vladnih" 800 milijonov evrov, saj ključen problem ni "pogolten" javni sektor, ampak visoka cena denarja, ki si ga moramo izposojati ter nelikvidnost bančnega sektorja in gospodarstva. "Da bi temu naredili konec letos, je seveda treba zmanjšati proračunske izdatke, predvsem pa nemudoma izpeljati temeljne strukturne reforme."

Odsotnost SD-ja in SMS-Zelenih je prvak Pozitivne Slovenije komentiral takole: "Kaj je bolj konkretno od samega predloga rebalansa? Glede SD-ja pa je zelo zanimivo, kajti danes je točka, kjer lahko združimo različne poglede. Mi je žal, da jih ni, ampak gre za njihovo odločitev." Za opozicijo bi bilo zelo dobro, da začne sodelovati tesneje, če bi povabili tudi predsednika vlade Janeza Janšo, pa bi mogoče prišel tudi Borut Pahor, je pripomnil Gantar.

Zadovoljstvo po sestanku

Vsi udeleženci so po zaključenem posvetu izrazili zadovoljstvo nad vsebino razprave. Bili so si enotni: tako drastični varčevalni ukrepi nas ne bodo rešili, kvečjemu pogubili, poleg njihove pretiranosti pa je treba okrepiti prihodkovno stran proračuna. Danes precej redkobesedni predsednik LDS Iztok Podbregar, pred začetkom posveta namreč ni dajal izjav, je izpostavil, da vladni predlagani rebalans prinaša razgradnjo socialne države, popolno negativno rekonstrukcijo ostalih področij in ga zato zavračajo. "Drugo srečanje kaže veselje do skupnih sestankov. Vsi smo bili istega mnenja, politika vlade je napačna, ne gre za varčevanje, temveč uničevanje," pa je dejal Janković.