Kot je pojasnil minister za delo, družino in socialne zadeve Andrej Vizjak, z okoli 120 milijonov evrov vrednimi predlaganimi varčevalnimi ukrepi ne želijo posegati v pravice socialno najšibkejših. Obenem poudarja, da gre za izhodiščni predlog za pogajanja in da se že oblikujejo obrisi rešitev, ki bodo ukrepe nekoliko omilile. A o njih danes še ni želel govoriti.

Predlog dopolnil k zakonu za uravnoteženje javnih financ s področij, ki so v pristojnosti tega odbora, pa je že predstavila poslanka SD Majda Potrata. V SD bi črtali več ukrepov in tako med drugim ohranili sedanjo ureditev otroških dodatkov, enak obseg pravice do dodatka za veliko družino in univerzalno naravo prejemka ob rojstvu otroka. Prav tako bi črtali določilo, ki na novo opredeljuje najvišji znesek izplačil starševskega nadomestila, in preprečili znižanje starševskega nadomestila.

Prazniki naj ostanjeo

V SD se tudi ne strinjajo z ukinitvijo 2. maja kot praznika, ukinitvi praznika 2. januarja pa ne nasprotujejo. Nasprotujejo pa nesorazmernemu poseganju v pokojnine, ki so delno ali v celoti financirane iz državnega proračuna, in skrajšanju uveljavljanja denarnega nadomestila za brezposelne za zavarovance, starejše od 50 oziroma 55 let. A dopolnila niso dobila zadostne podpore, da bi jih odbor predlagal matičnemu odboru - odboru za finance - v sprejem.

Po mnenju Janka Vebra (SD) so predlagani vladni ukrepi zgrešeni in pomenijo razgradnjo socialne države. Kot poudarja, bi morala imeti država "razsodnost, da poišče ustrezne rešitve v proračunu, ki bodo ustvarjale neko ravnovesje v naši družbi". V preteklih letih je bilo po njegovem mnenju v DZ narejeno vse, da bi Slovenija ohranila zdrave javne finance, a so nekatere stranke veliko pripomogle k temu, da so ti ukrepi lani na referendumih padli.

Barbara Žgajner Tavš (Pozitivna Slovenija) ob tem poudarja, da bi moralo ministrstvo pripraviti strategijo, v kakšni smeri se bo razvijala družinska politika. Od vlade pa bi, kot pravi, pričakovala, da bo ob varčevalnih ukrepih govorila tudi o tem, kako okrepiti gospodarstvo.

''Živeti moramo s toliko denarja, kot ga pridelamo''

Koalicijski poslanci na seji večinoma niso razpravljali, le Janez Ribič (SLS) je poudaril, da se je treba soočiti z realnostjo in z dejstvom, da moramo začeti živeti s toliko denarja, kot ga pridelamo.

So se pa v štiriurno razpravo na odboru vključili tudi predstavniki civilne družbe. Vodja civilne iniciative za družino in pravice otrok Aleš Primc pravi, da se zavedajo, da je treba nujno znižati javno porabo, predlagajo pa, naj bodo bremena pravično porazdeljena. Zavzel se je za ohranitev nekaterih sedanjih ureditev, kot so prejemek ob rojstvu otroka, otroški dodatek in dodatek za veliko družino. Da predlagani ukrepi družine z otroki obremenjujejo bolj kot druge in da bi morali biti začasni, se je s Primcem strinjal tudi Tomaž Merše iz Družinske pobude.

Andrej Zorko iz Zveze svobodnih sindikatov Slovenije pa nasprotuje predvsem zniževanju nadomestil za brezposelnost in opozarja, da se delež dolgotrajno brezposelnih, ki so starejši od 55 let, zvišuje. Prav tako je kritičen do ukinjanja dela prostih dni, kot pravi, tu vlada ni predstavila celotne slike ureditve tega področja v drugih državah.

Kot je na navedbe razpravljavcev odgovoril minister Vizjak, je mogoč razmislek o tem, da bi predlagane ukrepe vezali na obdobje krize. Obenem je še pojasnil, da vlada predlaga tudi ukrepe za razbremenitev gospodarstva, kot so olajšave za investicije, spodbujanje financiranja z evropskimi sredstvi in spodbujanje javno-zasebnega partnerstva.

Sicer pa se je pred obravnavo predloga zakona za uravnoteženje javnih financ zapletlo, saj so opozicijski poslanci nasprotovali njegovi obravnavi na današnji seji. Kot je pojasnila Žgajner Tavševa, je namreč skupina poslancev, ki nasprotuje obravnavi zakona po nujnem postopku, danes vložila zahtevo, da o vrsti postopka odloči še DZ. Da je današnja obravnava zakona preuranjena, se je z Žgajner Tavševo strinjala tudi Majda Potrata.

Predsednica odbora Alenka Jeraj (SDS) pa je pojasnila, da bodo kot zaineteresirano delovno telo obravnavali vsebino zakona, ne bodo se pa ukvarjali s postopkom.