Policija že začela s postopkom odpovedi pogodb s sindikatoma

Generalni direktor policije Janko Goršek je danes s tem že seznanil oba predsednika sindikatov, je zapisano na spletni strani policije.

V objavljenem sporočilu za javnost policija pojasnjuje, da so kot organ v sestavi ministrstva za notranje zadeve v skladu z veljavno zakonodajo pri svojem delu dolžni upoštevati usmeritve in obvezna navodila za delo, ki jih izda notranji minister.

Ob tem policija sicer zagotavlja, da bodo imeli policijski sindikati kljub odpovedi pogodb tudi v prihodnje zagotovljene pogoje za svoje sindikalno delo, kot jih sicer predvideva tudi kolektivna pogodba za negospodarske dejavnosti.

Gorenak o pogodbah: Takšnega razkošja delavstvo in ljudstvo ne preneseta

Na današnji novinarski konferenci je Gorenak namreč poudaril, da je odpoved povezana zgolj z legitimnostjo in legalnostjo razkošja, kot si ga privoščita policijska sindikata, ne pa z napovedanim zbiranjem podpisov za začetek referenduma o vladnih varčevalnih zakonih. "Takšnega razkošja, kot si policijski sindikat privošči skozi pogodbe, to ljudstvo, ti delavci ne prenesejo," je dejal v današnji izjavi za javnost.

Gorenak je razjasnil, da sta policijska sindikata lani izkoristila 64 tisoč ur, ki jih je plačala država. "Za ta denar bi lahko kupili 48 vozil," pravi Gorenak. Kar pa ministra moti najbolj je, da policisti omenjenih ur ne koristijo za sindikalno delo. V času, ko so plačani kot policisti, tako Gorenak, igrajo pikado, košarko, odbojko, tenis. "Ko to plača tisti delavec, ki ima 600 evrov plače in tisti upokojenec, ki ima manj kot 500 evrov plače, je pa konec vsake ljubezni s sindikatom," je dodal.

Napovedal je tudi, da bo preučil vse možnosti, da nove pogodbe sklene sam. Svoja prizadevanja utemeljuje s tem, da so v sindikatih tudi delavci, ki niso zaposleni v policiji. "Menim, da bi bila bolj logična odločitev, da takšne pogodbe sklepam sam," je dejal.

Sindikati napovedali zaostrovanje stavke

Petrovič je dejal, da gre v celotni zadevi za precedens. Kot problematično pa ocenjuje tudi to, da "se odpoved pogodbe pogojuje z zakonito napovedano stavko, ki je legitimna in upravičena".

Poudaril je, da sindikat policistov "od ministrstva ne dobiva niti centa". Dodal je, da gre pri dveh milijonih evrov, ki jih omenja minister Gorenak "za teoretični izračun, kar sploh v praksi ni možno". "To je manipulacija z napihovanjem številk," je poudaril. Za sindikalne dejavnosti po njegovih besedah porabijo kvečjemu med 30 in 40 odstotkov ur, ki jih imajo sicer za to predvidene.

Povedal je tudi, da iz sindikalne dejavnosti sam ni deležen do nobenih prejemkov, razen nagrade oz. nadomestila v višini 252 evrov, česar pa ni videl že tri mesece, saj presega dovoljeno kvoto kilometrov.

Petrovič napoveduje, da se bo stavka policistov, ki so jo skupaj z večino uslužbencev javnega sektorja začeli v sredo, "očitno morala zaostriti". Naslednji korak policistov pri stavki je, kot je dejal, še bolj striktno izvajanje stavke.

''Preusmerjanje pozornosti''

Sicer pa Petrovič meni, da je "več kot očitno, da se je Gorenak na policiste spravil samo zaradi referenduma in nadaljevanjem stavke, saj v blogu problematizira to". Ob tem pa pravi, da je "precej zgrešeno, če misli, da bo to kakor koli vplivalo na delo sindikata".

Predsednik Policijskega sindikata Slovenije Uroševič pa je dejal, da uradno še ni prejel ničesar. Gorenakovo napoved pa vidi kot "manever s ciljem preusmeritve pozornosti". Poudaril je, da ima pogodba sindikata, ki ga vodi, s policijo vse elemente kolektive pogodbe.

Sindikati so bili ogorčeni nad zapisom v blogu

Notranji minister se je včeraj na svojem blogu razpisal o Policijskem sindikatu Slovenije (PSS) in Sindikatu policistov Slovenije (SPS). Gorenak napoveduje, da bo generalnemu direktorju policije podal navodila za prekinitev pogodb s sindikatoma, kar bo dodatno razložil danes popoldne. V obeh sindikatih so nad vem skupaj ogorčeni.

Vsi sindikati v javnem sektorju so stavko prekinili ali jo zamrznili, le policijska sindikata jo nadaljujeta, piše Gorenak. "Še več, policijska sindikata sta prav tako zbrala zakonsko določeno število podpisov za referendum, kar je njuna pravica, ki posledično policistom v smislu izplačila regresa za leto 2012 ne prinaša skoraj ničesar, omogoča pa izplačilo regresa v podjetjih v državni lasti tudi v višini 1500 do 1700 evrov," piše notranji minister in dodaja, da se v ministrstvu zato sprašujejo, ali sindikata delujeta v korist policistov ali pa ju vodijo kakšni drugi nameni.

Gorenak še navaja, da imata oba sindikata z državo sklenjeni pogodbi o ureditvi medsebojnih razmerij z delodajalcem, ki jima zagotavlja prostore in materialna sredstva za delovanje. "Delodajalec po obeh pogodbah zagotavlja tudi najmanj 173.579 plačanih ur policistom, ki delajo izključno za potrebe obeh sindikatov. V letu 2011 so aktivisti za sindikalno delo dejansko porabili 64.000 ur. Če to preračunamo v zaposlene policiste imajo policijski sindikalisti celo leto na razpolago 81 policistov, ki jih plačuje država, ti pa lahko delajo samo sindikalno delo. Dejansko pa jih je, glede na porabljene ure, v letu 2011 na račun delodajalca samo za potrebe obeh sindikatov delalo 32," piše Gorenak, ki to nato pretvori še v evre - "Obe pogodbi, preračunano na povprečno bruto plačo policista s srednjo šolo, davkoplačevalce staneta 1.975.502,00 evrov, dejansko pa so sindikalisti v preteklem letu, glede na plačane sindikalne ure, porabili 730.821,00 evrov." Za ta denar bi lahko kupili 131 policijskih vozil (z denarjem, ki ga obe pogodbi omogočata v obliki plačila ur) oziroma 48 vozil (za izplačane plače policijskim sindikalistom v letu 2011), dodaja Gorenak in razloži, da v vse to niso všteti materialni pogoji za delo obeh policijskih sindikatov.

Prekinitev pogodb s sindikatoma?

Gorenak še piše, da policijski sindikalisti davkoplačevalski denar porabijo tudi za rekreacijo in sprostitev, zaradi česar se je "kot minister za notranje zadeve odločil, da generalnemu direktorju policije podam usmeritve in obvezna navodila za prekinitev obeh pogodb z obema sindikatoma."

Napovedal je, da bosta oba sindikata pozvana k pogajanjem za sklenitev novih pogodb. "v vmesnem času pa bomo obema sindikatoma omogočali vse z zakoni in podzakonskimi akti določene aktivnosti vključujoč s temi akti dovoljeno število ur za sindikalno delo.“

"V zaostrenih gospodarskih razmerah, ko 120.000 ljudi nima dela, ko imajo še zaposleni delavci minimalne plače, če jih sploh dobijo, in ko več kot polovica upokojencev komajda preživi z nekaj sto evri pokojnine, je tak ukrep več kot primeren," zaključuje Gorenak.

PSS: Ali Vinko Gorenak pozna osnove prava?

Dopoldan smo poklicali na sedež Policijskega sindikata Slovenije, kjer so Gorenakove zapise na blogu označili kot "živo neumnost" in poudarili, da na sindikatu 100-odstotno delujejo le predsednik, podpredsednik in sekretar, ostali policisti, kriminalisti pa svoje delo opravljajo sproti, za sindikat pa delajo tudi med vikendi.

Menijo, da je notranji minister vse to zapisal "izključno z namenom zaničevanja" in da je onemogočanje stranke, kar Gorenak po njihovem počne, kaznivo dejanje. "Očitno smo pri stavki preveč učinkoviti," še menijo pri PSS.

Iz PSS so na ministra Gorenaka naslovili tudi odprto pismo, v katerem odgovarjajo na njegovo vprašanje o političnem delovanju sindikatov (lahko ga preberete spodaj v okvirju) in dopis, iz katerega je razvidno, da se je v enem mesecu število zaposlenih v javnem sektorju povečalo kar za 289, medtem, ko se število zaposlenih v MNZ in še posebej v Policiji kljub izrazitemu primanjkljaju kadra še zmanjšuje. Ob tem v PSS dodajajo: "Sprašujemo se ali je to Vaš način varčevanja, ali to opravičuje zmanjševanje plač zaposlenih v MNZ in Policiji?"

Gorenaka tudi opozarjajo, naj se preneha "igrati z zaposlenimi in njihovimi družinami, prenehajte se norčevati iz državljanov, ter z ostalimi člani Vlade Republike Slovenije končno pričnite delati na prihodkovni strani proračuna. Kot Vam je bilo večkrat predlagano, ustavite zaposlovanje v javnem sektorju in prenehajte teptati pridobljene pravice zaposlenih in temeljne demokratične vrednote slovenske družbe!"

SPS: Ko zmanjka argumentov, nastopijo grožnje

Poklicali smo tudi na Sindikat policistov Slovenije, kjer so nam povedali, da sestanek na to temo pri njih ravnokar poteka in da lahko daljši odziv pričakujemo popoldne, zaenkrat pa so nas napotili na svojo Facebook stran, kjer je zapisano: "Ko zmanjka argumentov, nastopijo grožnje. Brez skrbi minister, mi imamo argumente in pravo na svoji strani! in tega se očitno zavedate. Ne bomo se predali!"