Je pa povedal, da se lahko Karner sedaj neomejeno giba. To po besedah Bošnjaka pomeni, da lahko potuje tudi v Slovenijo, kar je izkoristil.

Zakonca Karner so ob koncu lanskega leta aretirali v Avstriji zaradi suma prodaje prepovedanih anabolikov prek svetovnega spleta, njuno izročitev pa zahtevajo ZDA. Alenko Karner so po plačilu varščine v višini 250.000 evrov izpustili iz zapora marca letos.

Odločitev, ali bo Avstrija zakonca Karner izročila ZDA, je v rokah avstrijskega ustavnega sodišča. Slednje presoja o pritožbi Karnerjevih, v kateri izpodbijata odločitev avstrijskega pravosodnega ministrstva, da je njuna izročitev ZDA dopustna.

Mihael Karner pred aretacijo prenesel lastništvo zemljišča na Viču v Belize

Ustavno sodišče je zaradi presojanja o pritožbi konec marca, tik pred načrtovano izročitvijo Karnerjevih ZDA, do vključno 30. aprila izročitev ustavilo. Bošnjak meni, da bo sodišče že sredi prihodnjega tedna sprejelo odločitev o tem, ali se zadržanje izročitve Karnerjevih ZDA podaljša. Podobno mnenje je izrazil tudi avstrijski odvetnik Karnerjevih Roland Grilc.

Bošnjak ob tem pričakuje, da bo ustavno sodišče zadržanje izročitve podaljšalo. Za samo vsebinsko presojanje o pritožbi pa si bo po mnenju Bošnjaka verjetno vzelo več mesecev časa.

Da ustavno sodišče še ni sprejelo odločitve o sami pritožbi, je za APA povedal njegov tiskovni predstavnik Christian Neuwirth. Kot je dejal, bi sodišče lahko sprejelo odločitev še pred 30. aprilom, lahko pa bi tudi podaljšalo omenjeni rok.

Zakonca Karner pod drobnogledom tudi zaradi utaje davkov in pranja denarja

Zakonca Karner je avstrijska policija prijela v sodelovanju z ameriškimi in italijanskimi oblastmi. Na sumljivo dejavnost zakoncev so Avstrijo, kjer sta Karnerjeva živela, opozorile ZDA, ki zato tudi zahtevajo njuno izročitev.

Obtožnico je 3. marca 2010 izdalo okrožno sodišče v Massachusettsu, v njej pa zakoncema očitajo, da sta med letoma 2000 in 2008 prodala več sto tisoč doz anabolikov. Na podlagi obtožnice je bil izdan tudi nalog za prijetje.

Izročitev ameriškim pravosodnim organom je že 11. januarja odobrilo deželno sodišče v Celovcu, na kar je obramba vložila pritožbo, a je višje sodišče v Gradcu sklep 6. marca potrdilo. Dokončno dovoljenje za izročitev je nato podalo še avstrijsko pravosodno ministrstvo. Obramba se je vmes pritožila še na vrhovno in ustavno sodišče, slednje pa je postopek izročitve začasno ustavilo.