Kot je povedal državni sekretar na ministrstvu za finance Aleš Živkovič, je vladna stran prosila sindikalno, da svoj torkov predlog posreduje v pisni obliki. V torek so ga namreč na pogajanjih predstavili ustno, vendar pa ni bil dovolj konkreten, zato vladna stran pri proučevanju predloga ni vedela, pri čem je. "Prosili smo jih, če predlog lahko pošljejo pisno, da tudi vidimo, koliko sindikatov stoji za celotno zadevo," je dejal.

Po njegovih besedah je sindikalna stran na koncu današnjih pogajanj na to pristala, je pa protestno zapustila pogajanja z ultimatom, da se njihov pisni predlog obravnava na četrtkovi seji vlade. Ob tem je Živkovič izpostavil, da je vladna stran sicer pripravljena na nadaljnja pogajanja, tudi v četrtek, če bo potrebno.

"Zahtevali so nek banalen pisni predlog, ki so ga že zavrnili. Ne razumem, zakaj zdaj zavlačujejo," pa je po odhodu s pogajanj dejal Štrukelj. Po njegovem mnenju ima vlada težave.

"Pogajamo se cele dele, vlada pa se iz nas norčuje"

Sindikalni strani je prekipelo, ko je vladna stran rekla, da pisnega predloga sindikatov v četrtek na vladi najverjetneje ne bo mogoče obravnavati. "Ljudje imamo svoj osnovni ponos, pogajamo se cele dneve, vlada pa se iz nas norčuje," je še povedal Štrukelj in dodal, da je tega dovolj.

Predsednik Sindikatov v zdravstvu Pergam Matija Cevc je medijem pojasnil, da so sindikate začudile navedbe vlade, da njihov predlog ni jasen in da ga želijo v pisni obliki, čeprav so ga že zavrnili. Kot pravi, to namreč ni običajna praksa, ker se pogajanja dogajajo "na licu mesta" in prihaja do različnih protipredlogov.

Živkovič je še dejal, da je bil po mnenju vlade torkov sindikalni predlog premalo ambiciozen.

Vlada želela enoten predlog

Pisni predlog naj bi sicer med drugim predvideval največ sedemodstotno znižanje plač in odpravo plačnih nesorazmerij, pri čemer so si sindikati v koordinaciji enotni, ob tem pa bo predvidoma vseboval tudi različne dodatne predloge posameznih sindikatov.

Glede na to, da je vladna stran od sindikatov želela enoten predlog, je Cevc poudaril, da "nikjer ne piše", da mora biti predlog sindikatov enoten, saj ima vsak od njih neke svoje specifike v stavkovnih zahtevah, gre pa za pogovore stavkovnih odborov, ki so koordinacija.

Koordinacija naj bi tako zbrala v četrtek oblikovala svoj pisni pogajalski predlog in ga še dopoldne posredovala vladi. Pogajanja podskupine za področje plač in drugih prejemkov javnih uslužbencev so se nadaljevala po današnji stavki javnega sektorja, ki se je je udeležilo okoli 100.000 javnih uslužbencev. Podskupina za področje standardov in normativov pa naj bi se po nekaterih napovedih znova sestala v torek.

Sindikati stavko ocenili kot uspešno

Splošna stavka javnega sektorja, ki jo je izvedlo 22 sindikatov, je bila uspešna, je na novinarski konferenci pred pogajanji ocenil Štrukelj. Podpora stavki in protestnim shodom je bila po njegovih besedah večja od pričakovanj optimistov, pa tudi vlade in sindikatov. Stavka je bila ob 19. uri prekinjena v vseh vrtcih, šolah in zdravstvenih ustanovah, stopnjevanje pa je po Štrukljevih besedah odvisno od napredka na pogajanjih z vlado. Stavka v policiji se nadaljuje do preklica. "Stavka danes ni končana, je pa prekinjena oziroma je njena intenzivnost spuščena proti ničli," je pojasnil Štrukelj.

Sindikat policistov Sovenije je medtem sporočil, da se njihova stavka nadaljuje, saj "ni bilo nobenih aktivnosti Vlade RS, ki bi napovedale, da je pripravljena resno prisluhniti socialnemu dialogu". Sindikat tudi navaja, da so policisti že zbrali 2500 podpisov, potrebnih za začetek postopka zbiranja podpisov za odločitev o zakonodajnem referendumu, vlogo za začetek postopka pa bodo vložili v naslednjih dneh.

Stavkovne aktivnosti bodo policisti prilagajali glede na potek pogajanj. Za sedaj bodo stavkovne aktivnosti zmanjšali le na mejnih prehodih, še sporoča sindikat policistov in poudarja, da "stavka ni usmerjena proti državljanom, ampak proti Vladi RS, ki trenutno očitno ocenjuje, da jih ne potrebuje".

Štrukelj pred pogajanji ocenil, da vlada misli resno

Štrukelj je sicer pred pogajanji z vlado še pričakoval, da bodo poiskali neko kompromisno rešitev. Pred začetkom pogajanj je povedal, da sindikati pričakujejo nek kompromisen dogovor, ki bo ugodnejši za zaposlene, kot so bili dosedanji. Kot je poudaril, pa je veliko vprašanje, če bo vlada lahko sledila tej njihovi želji.

Da je bil na pogajanjih tudi vodja vladne pogajalske skupine, minister za delo, družino in socialne zadeve Andrej Vizjak, je po mnenju Štruklja kazalo na to, da je vlada "veliko stavila" na današnja pogajanja, zato je računal, da bodo le-ta resna.

"Državljani so prepoznali, da gre za ohranitev socialne države"

Shodi so pokazali, da se je podpora v zadnjih dneh povečevala in da so državljani prepoznali, da gre dejansko za spopad za ohranitev socialne države, da je to jedro konflikta, je pojasnil Štrukelj. Podporniki so po njegovih besedah s tem jasno povedali, da si želijo tako državo, kjer bi imeli do izobraževanja in zdravstva enak dostop tudi ljudje, ki si tega finančno sicer ne bi mogli privoščiti.

V sindikatih še vedno vztrajajo, da bo država plačala stavko, čemur pa vlada nasprotuje. Ali bo stavka, ki se je je udeležilo koli 100.000 javnih uslužbencev, plačana ali ne, bo odločilo sodišče, je poudaril vodja koordinacije. V primeru, da bodo stavkajočim od plače odbili plačilo za dan stavke, bodo vložili tožbe in poskušali dokazati, da mora strošek plačati ustanovitelj oziroma financer, ker so bile po njihovi presoji kršene pravice iz kolektivne pogodbe in drugih dogovorov.

Premier Janez Janša je po njegovih besedah že s samim odnosom do zaposlenih v javnem sektorju pokazal, da mu ni do dogovora, in zato nosi vso odgovornost. Kot nezrelo pa je Štrukelj ocenil tudi Janševo izjavo, da na plačilo stavke ne bo pristal niti pri podpisu sporazuma o koncu stavke.