Ministra za izobraževanje Žigo Turka pozivajo, da pojasni, kako bo v bodoče zagotovljena pravica do enakih možnosti do izobraževanja bolnim otrokom in mladostnikom.

Predlog vlade, da se v postopkih usmerjanja otrok s posebnimi potrebami učne pomoči ne določa več, razen v programih nižjega poklicnega izobraževanja, "grobo posega v pravice dolgotrajno bolnih otrok in mladostnikov do enakih možnosti za izobraževanje", so zapisali v združenju.

Prav institut učne pomoči je dolgotrajno bolnim otrokom in mladostnikom namreč omogočal, da so kljub svoji dolgotrajni bolezni in zahtevnim načinom zdravljenja svoje šolanje v skladu s svojimi sposobnostmi in možnostmi lahko uspešno nadaljevali, so pojasnili.

"Ciljno naravnanost vzgojno-izobraževalnega procesa ter njegova kontinuiranost sta bistveno pripomogli tudi k večji kakovosti življenja obolelega otroka ter njegove celotne družine," poudarjajo.

Konec letošnjega leta bo ponovno kršena tudi pravica otrok do spremljevalca v osnovni šoli, saj sprememba zakona o usmerjanju otrok s posebnimi potrebami, sprejeta lani, govori le o izjemah, ki jih pomanjkanje namenskih sredstev avtomatično ukinja, so še opozorili v združenju.

Vlada je v torek v obravnavo v DZ poslala predlog zakona za uravnoteženje javnih financ, s katerim posega v 45 obstoječih zakonov, med njimi v zakon o usmerjanju otrok s posebnimi potrebami, da bi zmanjšala izdatke državnega proračuna in drugih blagajn javnega financiranja.

Zaposleni v zaporu na Dobu proti varčevanju pri najšibkejših

Zaposleni v zaporu na Dobu podpirajo prizadevanja sindikalne pogajalske skupine za ohranitev integritete najslabše plačanih izvajalcev v javni upravi.

Navajajo, da ob predlaganih varčevalnih ukrepih ne morejo pristati na varčevanje pri plačah in stroških, povezanih s plačami. "Večina pravosodnih policistov in drugi zaposleni v Zaporu Dob prejemajo osebne dohodke, ki so mizerni in komaj presegajo minimalno plačo," so zapisali v sporočilu za javnost.

Glede na specifiko dela in lokacije centralnega zapora na Dobu je po njihovih navedbah tudi nedopustno, da bi zmanjševali stroške, kot je nadomestilo za prevoz na delo.

Zaposleni na Dobu opozarjajo, da so bili že pred tokratnim varčevanjem vlade "več let sistemsko podvrženi varčevalnim ukrepom". Tako v zadnjem obdobju ni bilo nadomestnih zaposlitev, predvidevajo pa, da jih ne bo niti ob napovedani upokojitvi 12 zaposlenih.

"Ob gradnji in zapolnitvi dveh novih oddelkov smo kljub posredovanju kadrovskega načrta potrebnega kadra za upravljanje z obsojenci v objektih ostali brez novih zaposlitev," so zapisali.

Tudi tehnično osebje v zavodu je podhranjeno in kljub večkratnim pozivom generalnemu direktorju Dušanu Valentinčiču in ministrstvu za pravosodje in javno upravo se stanje ne spremeni, poudarjajo.

Glede na to so pravosodni policisti v januarju in februarju za opravljanje osnovnih del in nalog opravili preko 3500 nadur, kar po njihovih besedah pomeni, da je vsaj 10 pravosodnih policistov premalo.

"Ob že tako slabem kadrovskem stanju v zavodu si ne moremo privoščiti, da nam v tem trenutku vlada oklesti osebne prejemke, ki so že tako minimalni in edina svetla točka zaposlenih," so še zapisali.