Otrokom tistih staršev, ki varstva nikakor ne bodo mogli urediti, bodo vseeno na voljo njihove vzgojiteljice in učitelji, ki pa so starše prosili, naj o nujnosti varstva odločijo sami in čim bolj spoštujejo dejstvo, da jutri stavkajo. Otroci tako jutri kljub stavki ne bodo ostali pred vrati vrtcev in šol, tudi če starši ne bodo mogli poskrbeti za njih.

A ob ponudbi, ki jo je mogoče najti na spletu, je težko verjeti, da starši ne bi mogli urediti ustreznega varstva za svoje malčke. Možnosti je veliko - od zasebnega varstva na domu pa do organiziranega varstva v večjih ustanovah, kot je vodni park Atlantis.

Na spletnih portalih med.over.net in varstvootrok.net je mogoče opaziti precej ponudb vzgojiteljic ali mladih mamic, ki so prijazno ponudile brezplačno varstvo. Vzgojiteljica iz Črnuč, ki se je oglasila na telefonsko številko iz oglasa, je pojasnila, da sicer varstva na domu nima prijavljenega in bi varstvo na ta dan opravila brez plačila, a se ji kljub temu nihče še ni javil na oglas, zaradi česar sklepa, da so starši dobro poskrbeli za otroke. V oglasu je zapisala, da bi poskrbela tudi za hrano in pijačo.

Če si plačljivega varstva ne morete privoščiti, ne pozabite na stare starše, sosede in prijatelje

Organizirana varstva z organizirano prehrano sta ponudila tudi vodni park Atlantis in Otroška akademija. Celodnevno varstvo z vrsto delavnic in učenjem plavanja ter dvema obrokoma pri prvem stane nekaj centov manj kot 20 evrov za enega otroka. Otroška akademija pa je prijave sprejemala le še danes do druge ure popoldan.

Možnosti je torej veliko, od tistih brezplačnih, do bolj organiziranih in plačljivih, odvisno od tega, kaj si starši lahko privoščijo. Tiste, ki si plačljivega varstva ne morejo privoščiti vzgojiteljice in učitelji pozivajo, naj ne pozabijo tudi na stare starše ali pa se organizirajo skupaj s sosedi in prijatelji.