Tako bo vodstvo moralo po sklepu programskega sveta poskrbeti za zagotavljanje vseh nujnih programskih vsebin, kot jih določajo zakon o RTVS, zakon o medijih in letošnji programsko-produkcijski načrt.

Kršitve določb zakona o RTVS

Programski svetniki so vodstvu medija tudi naložili, naj pridobi zunanje pravno mnenje, ali vladna prepoved sklepanja pogodb velja tudi za javni zavod RTVS.

Vodstvo RTVS je namreč na današnji izredni seji programskega sveta opozorilo, da zaradi uresničevanja ter upoštevanja vladne prepovedi glede sklepanja pogodb kršijo določbe zakona o RTVS.

Več svetnikov pa je ocenilo, da bi moralo vodstvo prvenstveno upoštevati izvajanje zakona ter da so nekateri pravniki celo ocenili, da vladna prepoved ne more veljati za RTVS, četudi ta spada pod javni sektor. Po zakonu je namreč RTVS avtonomni javni zavod, poleg tega ni neposredni proračunski uporabnik, pač pa se večinoma financira iz rtv-prispevka ter oglasov.

Upoštevanje prepovedi je ustrežljivost vodstva RTVS do vlade

Svetnik Sašo Hribar je tako spomnil na pravno mnenje nekdanjega dekana Pravne fakultete Univerze v Ljubljani Rajka Pirnata, da vladna prepoved ni obvezujoča za RTVS, pač pa je upoštevanje te prepovedi ustrežljivost vodstva RTVS do vlade.

Tako Hribar kot programska svetnica Mojca Kovač Šebart sta sicer izrazila začudenje nad tem, da vodstvo še ni pridobilo zunanjega pravnega mnenja glede tega vprašanja. Nekateri svetniki pa so tudi opozarjali, da vodstvo RTVS niti nima še pravne utemeljitve vlade oziroma pristojnega ministrstva za izobraževanje, znanost, kulturo in šport, s katerim bi utemeljevali, da prepoved velja tudi za RTVS.

Predsednik programskega sveta Jernej Pikalo je ob tem dodal, da zaradi prepovedi programsko-produkcijski načrt ne bo realiziran, ljudje pa bodo plačevali rtv-prispevek še naprej.

Zaradi prepovedi sklepanja pogodb tako na radiu in televiziji že prihaja do odpovedi nekaterih oddaj, nekateri programi pa so za sedaj zgolj okrnjeni. A kot je opozoril generalni direktor RTVS Marko Filli, lahko "krpanje traja samo nekaj časa, dlje ko prepoved traja, težji bo položaj".

Večje težave pri uresničevanju programsko-produkcijskega načrta že maja ali junija

Tako bi se lahko, kot opozarja direktor Televizije Slovenija Janez Lombergar, zaradi prepovedi pojavile večje težave pri uresničevanju programsko-produkcijskega načrta že maja oziroma junija, predvsem pa jeseni. Po njegovih besedah bo zaradi prepovedi najbolj prizadet kulturno-umetniški program na televiziji, saj so na tem področju vezani na avtorstvo v najožjem pomenu besede.

Zaradi sklepa vlade o prepovedi sklepanja avtorskih in svetovalnih pogodb je s 1. aprilom po navedbah vodstva zavoda ostalo brez pogodbe približno 400 honorarnih sodelavcev RTVS, 1. julija, ko se iztečejo polletne pogodbe, se utegne ta številka še povzpeti.

So pa nekateri svetniki danes tudi ocenili, da prepoved sklepanja pogodb vendarle ni nujno tako slaba. Svetnik Janez Gril denimo meni, da so bili honorarni sodelavci velika potuha za redno zaposlene.