Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije (OZS) je danes sporočila, da bi zvišanje davka na dodano vrednost (DDV), kar je kot enega od možnih vzvodov za fiskalno stabilizacijo Slovenije v zadnjem poročilu predstavila Banka Slovenije, za dvig pa se zavzema tudi največja opozicijska stranka Pozitivna Slovenija (PS), predstavljalo zgolj parcialni ukrep, ki bi prinesel škodljive učinke. V zbornici zato predlog v tej obliki zavračajo.

Dvig DDV-ja bi primanjkljaj zmanjšal za 0,3 odstotne točke

Banka Slovenije je v poročilu navedla, da zvišanje davkov, poleg krčenja izdatkov države in znižanja dolga ter obresti s prodajo državnega premoženja, predstavlja enega od možnih načinov fiskalne konsolidacije. Dodali so tudi, da davek na dodano vrednost sodi med davke na potrošnjo, ki imajo manj negativne učinke na gospodarsko dejavnost.

Pri OZS dvigu DDV sicer ne nasprotujejo kategorično, saj ocenjujejo, da bi se bilo o dvigu DDV-ja vseeno smiselno pogovarjati, a le, če bi bil dvig stopnje DDV del celovite reforme davkov. Pri tem imajo v mislih, da bi se na eni strani sicer dvignila stopnja DDV, a bi se na drugi strani občutno zmanjšalo davčno breme od plač, oziroma dohodnina.

Predsednik PS Zoran Janković je prejšnji teden povedal, da bi zvišanje zgornje meje DDV za eno oz. dve odstotni točki lahko v proračun prineslo okoli 300 milijonov evrov, analiza Inštituta za ekonomska raziskovanja pa je pokazala, da bi se v primeru takšnega dviga DDV primanjkljaj zmanjšal za 0,3 odstotne točke.

SDS: Slovenija še ni v situaciji, ko bi morala dvigniti DDV

V SDS še vedno verjamejo, da položaj v Sloveniji še ne zahteva tovrstnih posegov. Poslanec največje vladne stranke Andrej Šircelj je minuli teden povedal, da bi dvig DDV predstavljal udarec najšibkejšim, zmanjšal pa bi tudi konkurenčnost slovenskim izdelkom in odliv kupne moči v sosednje države.

Viceguvernerka Banke Slovenije Stanislava Zadravec Caprirolo je v pogovoru za tednik Mladina poudarila, da ne bi smeli vnaprej zavračati možnosti zvišanja DDV, kot je to storila večina evropskih držav.