Avtor komentarja je zapisal, da se Janša obnaša, kakor bi bila Slovenija njegov vojni plen, imenuje ga celo "Darth Vader" slovenske politike, ki ga je že pokojni Janez Drnovšek imenoval "princ teme". Kot zmagovalec bitke se je ponovno dokazal zvestim privržencem teorije kitajskega generala in vojnega stratega Sun Tzuja, avtorja znamenite knjige "Umetnost vojne", ki naj bi bila Janševo priljubljeno čtivo.

V preteklih mesecih naj bi izvedel misel starodavnega kitajskega stratega, in sicer, da uspešno bojevanje temelji na prevari nasprotnika, in da moraš v trenutku šibkosti pokazati, da si močan. Brez kompleksa, da je na oblast prišel kot poraženec volitev, se je takoj lotil korenitih sprememb in odpravil ali združil sedem ministrstev, kar je opravičeval z varčevalnimi ukrepi, je še zapisal Romac.

Piše še, da tega ne moremo pripisati le njegovemu maščevanju. Nič nenavadnega ni, da izkušen politik razume, kako pomembno je prevzeti vzvode moči, pa vendar se avtorju komentarja zdi, da je Janša "racionalizacijo državnega sistema" izvedel izključno zaradi političnega nadzora sodstva in posledično afere Patria. Tako kot je to v Italiji poskušal Berlusconi, zdaj v Sloveniji poskuša tudi Janša. Avtor pripomni, da se vse to dogaja brez enega samega protesta Evropske unije.

Nato pojasni, kako so takoj po Janševem vstopu v vladno palačo začele padati glave. Kadrovski cunami pa se je po njegovem mnenju šele začel, saj kasneje omenja seznam 244 "politično imenovanih" oseb, listo za odstrel, na kateri so tudi ugledni strokovnjaki različnih področij, novinarji in gospodarstveniki, ki jih je imenovala Pahorjeva vlada. Po navedbah avtorja komentarja so na listi zato, ker "so v sorodu z nepravimi ljudmi" ali pa se z njimi družijo, pa tudi zaradi napačnih načel.

Romac zaključi, da je medtem, ko se Janša ukvarja z omenjenimi stvarmi, Evropa tiho. Če pa bi se Janša slučajno dotaknil avtonomije centralne banke, takrat bi se Evropa oglasila, politične čistke in avtonomija tožilstva Evropo očitno ne brigajo.