Republiški odbor združenja je namreč danes obravnaval predloge vladnih varčevalnih ukrepov, predvsem normative ter standarde v osnovnih šolah in vrtcih ter plače ravnateljev. Aprila namreč načrtujejo delo ravnatelja kot tudi pedagoško delo za prihodnje šolsko leto, zato bo poseganje v normative prineslo marsikatere spremembe, je prepričana Završnik Pucova.

Član RO Milan Rejc je v zvezi s plačami ravnateljev poudaril, da želijo, da se anomalije in nasprotja, ki izvirajo še iz leta 2004, ko so ravnatelji prešli na nov plačni sistem, odpravijo in uskladijo. V združenju zahtevajo, da se izhodiščni plačni razred ravnateljev šol in vrtcev postavi v 50. plačni razred (zdaj so ravnatelji razvrščeni od 43. do 48. plačnega razreda). Plače ravnateljev se sicer gibljejo okoli 3000 evrov bruto.

Rejc je pojasnil, da so ravnatelji za izplačilo delovne uspešnosti, ki se izplačuje enkrat letno v višini 10 odstotkov plače, prikrajšani zadnje dve leti. Zato zahtevajo, kot pravi, da se ta del, ki je bil "izvzet iz rednega obsega za namen delovne uspešnosti, povrne v normalen obseg plač, delovna uspešnost pa naj se izplačuje posebej nad tem obsegom". Izhodiščni plačni razred za ravnatelje je po njegovih besedah izredno nizek in se lahko enači s plačami učiteljev.

Vrtci in osnove šole najmanj odgovorne za nastali položaj

Član RO Marjan Gorup je opozoril, da so vrtci in osnovne šole najranljivejši del populacije in so najmanj odgovorni za nastali položaj. Zato tega področja ne bi smeli preobremenjevati z ukrepi.

A največ predlaganih ukrepov zadeva prav predšolsko vzgojo in osnovno šolo, pravi Gorup. Po njegovem gre v bistvu za tri ukrepe: za znižanje plač učiteljem; spremembo normativov, kar bi pomenilo odpuščanje pedagoških delavcev; in za povečanje obsega dela učiteljev. To bi po grobi oceni pomenilo, da bi osnovno šolsko in predšolsko vzgojo zadelo ne 15, ampak 30-odstotno zmanjšanje standardov na različnih področjih, kar je nedopustljivo, je opozoril.

"Od približno 800 milijonov evrov, kolikor jih vlada načrtuje privarčevati v tem letu, gre kar 300 milijonov evrov na račun področja šolstva in predšolske vzgoje, kar osem ukrepov pa se nanaša na varčevanje v osnovni šoli in predšolski vzgoji," je poudaril. Zato se jim zdi, da je breme ukrepov nepravično porazdeljeno, zato pričakujejo, da bo prerazporeditev tega bremena postavljena bolj enakovredno med vse dejavnike v šoli, vrtcu pa tja do univerze.