Kot so povedali na RTV Slovenija, je v sporočilu direktorata za medije navedeno, da sprememb na področju sklepanja pogodb ne bo do izvedbe rebalansa proračuna. "Ker je bilo medijem večkrat neformalno sporočeno, da bo javni zavod RTV Slovenija izvzet iz sklepa vlade o omejitvi sklepanja avtorskih in svetovalnih pogodb, je bilo za RTV Slovenija današnje sporočilo neprijetno presenečenje," so zapisali.

Na RTV Slovenija so povedali še, da bo natančna analiza posledic nadaljnje prepovedi, ki bo med drugim vsebovala informacijo, katerih programskih vsebin ne bo več mogoče pripravljati, znana v ponedeljek. Vodstvo RTV Slovenija bo o programskih posledicah obvestilo tudi programski svet RTV Slovenija, so še dodali.

Informacije s strani vlade o prepovedi sklepanja avtorskih in svetovalnih pogodb so dvojne, pa meni predsednik Sindikata novinarjev Slovenije Iztok Jurančič. Kot je pojasnil, je bilo namreč rečeno, da bo prepoved brez izjem do rebalansa veljala le za proračunske uporabnike, javni zavod RTV Slovenija pa bi bil izvzet.

Jurančič je dejal, da če sklep velja tudi za RTVS, želijo o tem dobiti pisno potrditev. V primeru potrditve imajo nato po njegovih besedah v načrtu vložitev tožbe proti vladi ter pripravo drugih interesnih akcij.

Kot je povedal Jurančič, gre v primeru nesklenitve nekaterih pogodb za kršenje kolektivnega dogovora. Januarja 2010 so namreč sklenili dogovor o priznavanju pravic in zaposlovanju svobodnih in samostojnih novinarjev na RTV, z njim pa so zavezali k sklenitvi pogodb o zaposlitvi določenega števila pogodbenih sodelavcev ter za urejeno prehajanje iz civilno pravnega v delovno pravni pogodbeni status, kadar so za to izpolnjeni vsi zakonski pogoji, seveda ob upoštevanju programskih, finančnih in kadrovskih načrtov RTV Slovenija. "Vlada tega ne more narediti, ker s tem posega v področje avtonomnega prava, kakršno je kolektivno dogovarjanje," je dejal o prepovedi.

Iz Regionalnega RTV-centra Koper pa so sporočili, da bo ukrep močno prizadel slovenski program TV Koper, saj številne oddaje nastajajo s pomočjo sodelavcev, ki imajo sklenjene avtorske pogodbe. "Na udaru bodo prav vse oddaje, vključno z dnevno informativno Primorsko kroniko. Predvsem pa ukrep pomeni hud udarec za tiste oddaje, s katerimi izpolnjujemo zakonsko dolžnost oziroma eno temeljnih poslanstev naše televizije - oddaje za Slovence v Italiji," je zapisala odgovorna urednica Barbara Kampos.

Ob tem dodaja, da bodo posledice ukrepa vidne že v nedeljo, 1. aprila, ko bi morale v veljavo stopiti nove avtorske pogodbe. Sama pa sicer še vedno upa, da bo "prevladal zdrav razum in uvid v razsežnosti vseh posledic, ki bi jih prinesla uveljavitev vladnega ukrepa".