Ivan Vogrin nam je včeraj najprej dejal, da s tem, kakšen bo predlog predsednika stranke, s katerim sta se sicer včeraj »na splošno pogovarjala«, še ni seznanjen, je pa dobil nekatere neuradne informacije. Po pogovoru s poslancem pa smo prejeli odgovor Gregorja Viranta, da je odločitev sprejel in z njo že seznanil Vogrina. V torek bo obvestil še poslansko skupino in v sredo svet stranke; po seji sveta stranke pa bo obveščena tudi javnost.

Več o svoji odločitvi Virant ni želel povedati. Je pa pred dnevi dejal, da primeri Simčič, Marinič, Meršol in Vogrin nedvomno škodujejo ugledu parlamenta. Le z odstopi poslancev, pri katerih odkrijejo hujše kršitve zakona ali etičnih pravil, bi bil zaščiten ugled parlamenta in velike večine poslank in poslancev, ki jim takih ravnanj ni mogoče očitati.

Ko smo ponovno preverjali, ali ga je Virant z odločitvijo seznanil, nam je Vogrin to potrdil, a dodal, da je predsednik stranke napovedal, da mu bo predlog poslal po elektronski pošti, česar pa še ni storil. Kaj več o Virantovi odločitvi pa nam tudi Vogrin ni hotel povedati. Je pa že v našem prvem telefonskem pogovoru poudaril, da se zelo trudi, da bi zadevo s podjetjem uspešno rešil, in prepričan je, da mu bo to tudi uspelo. Vendar tega do 31. marca ne more storiti. Interles je, kot je ponovil Vogrin, že povrnil 70 odstotkov dolgov, tako da dolguje še okoli 100.000 evrov. A so nam nekateri v DLGV dejali, da Vogrin kakšnih dokazov o dosedanjem poravnavanju dolgov ni predložil.

»Kakor koli se bo predsednik stranke odločil, bo zame prav, ne bo nobenih osebnih, nobenih profesionalnih zamer, vsak naredi tako, kot misli, da je prav,« nam je včeraj dejal Vogrin. Če ga bodo pozvali k odhodu, si bo vzel teden dni časa in razmislil, kako naprej. »Vse rešitve so mogoče,« poudarja. Na vprašanje, ali torej obstaja tudi možnost, da bi vstopil v kakšno drugo poslansko skupino (in stranko), na primer v Pozitivno Slovenijo, pa ni želel odgovoriti.

Tudi naši sogovorniki iz DLGV menijo, da bi se Vogrin, če ga bodo pozvali, naj zapusti parlament, oziroma ga razglasili za nezaželenega v njihovi poslanski skupini (kar je v prejšnjem mandatu s poslancema Francem Žnidaršičem in Vilijem Rezmanom storil DeSUS), lahko odločil bodisi za odhod iz parlamenta, bodisi za selitev med nepovezane poslance, ali pa (še najverjetneje) za vstop v kakšno drugo poslansko skupino. Vendar pa napovedujejo, da bo razprava na svetu stranke vsekakor burna; nekateri celo dopuščajo, da Virant s pozivom k Vogrinovem odhodu ne bi uspel. Kar bi nedvomno pomenilo nezaupnico predsedniku stranke. Niso namreč redki, ki menijo, da je bila Virantova izjava glede Vogrina preuranjena in da ni mogoče primerjati njegove in Simčičeve zgodbe. »V DLGV premalo ščitimo svoje ljudi in smo tudi preveč pasivni pri kadrovanju, tako da nam funkcije uhajajo iz rok,« je mogoče slišati. Nekateri pa celo dopuščajo, da Virant pri svoji napovedi predloga za Vogrinov odhod vendarle ne bo vztrajal. Ne nazadnje morebitni odhod njihovega poslanca v opozicijske vrste koalicijskim partnerjem nikakor ne bi bil všeč...