V času varčevanja ne bi smeli ustvarjati vtisa, da se je treba zaradi ekonomske krize odpovedati naložbam, je ob današnjem obisku občine Sevnica menil predsednik republike Danilo Türk. Razumeti je treba, da je kriza položaj, v katerem je treba poskrbeti za razvoj, je dejal in dodal, da zgolj odpovedovanje ne omogoča varčevanja.

Po Türkovih besedah se v Sloveniji veliko govori o varčevanju in da se je treba določenim stvarem odpovedati, če pa bi vse omejili zgolj na prikrajšanja, potem tudi varčevanja ne bi bilo, je poudaril. V času, ko je Slovenija osredotočena na javnofinančne vidike in omejevanje proračunske porabe, na to ne bi smeli pozabiti, je dodal.

V kriznih časih so potrebne dobre odločitve za naprej, saj se mora gospodarstvo takrat razvijati, imeti mora projekte in mora poslovati. Tak velik gospodarski projekt pa je tudi cesta tretje razvojne osi, ki bi lahko ponudila veliko novih zaposlitev in veliko dela za domača gradbena podjetja, je dejal predsednik.

Ukrepi in položaj mladih

Član izvršnega odbora sindikata Mladi plus pri Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) Goran Lukič je na današnji novinarski konferenci v Ljubljani poudaril, da bodo predlagani varčevalni ukrepi, če bodo sprejeti, zelo negativno vplivali na položaj mladih.

Med ukrepi, ki jih predlaga vlada, je bil kritičen do znižanja starševskega nadomestila za nego otroka na 90 oz. 80 odstotkov, zaradi česar bi oseba s povprečno plačo po njegovem izračunu izgubila nekaj manj kot 2000 evrov, in umika pravice do brezplačnega bivanja otroka v vrtcih, ki bi štiričlansko družino z dvema otrokoma stala okoli 2000 evrov.

Skrbi ga tudi, ker se mladim ukinja možnost subvencij za prvo reševanje stanovanjskega vprašanja in pravico do denarnega nadomestila za primer brezposelnosti, pri čemer se jim celo govori, da bodo tako bolj zaposljivi. Vladi je očital še, da mlade ženske poriva nazaj v sfero nevidnega gospodinjskega dela oz. jih vrača v stereotipno "klasično" vlogo žensk.

Upokojenci pod pragom revščine

Podpredsednik Sindikata upokojencev Slovenije pri ZSSS Branko Pintar je medtem na isti novinarski konferenci opozoril, da se je v zadnjem obdobju število upokojencev, ki živijo pod pragom revščine, močno povečalo. Med njihovimi člani naj bi bilo tako revnih že 45 odstotkov upokojencev.

Skladno s tem so za njihov sindikat predvidene spremembe glede višine in kroga upravičencev do letnega dodatka za upokojence povsem nesprejemljive, je povedal Pintar. Kot so zapisali v pismu vladi, je kriterij za dodatek v višini 622 evrov "absurd" in "žalitev", saj upokojenci ta denar večinoma potrebujejo za redne potrebe.

Koordinacijski odbor seniorskih organizacij Slovenije, ki ga sestavljajo Zveza društev upokojencev Slovenije, Sindikat upokojencev Slovenije, Zveza združenj borcev za vrednote NOB Slovenije, DeSUS in seniorski deli političnih strank Slovenije, pa je v predlaganih izhodiščih za nov socialni sporazum opozoril, da morajo biti ukrepi za konsolidacijo javnih financ usmerjeni ne le v restrikcije in racionalizacijo izdatkov, marveč tudi v pridobivanje prihodkov.

Med ukrepi, ki jih predlagajo vladi, so ustrezno povišanje stopnje DDV, ponovno povečanje števila dohodninskih razredov in uvedba prispevne stopnje za pokojninsko in zdravstveno zavarovanje na vse osebne prejemke, ne le na plače.

15o: Antisocialno in antidemokratično

"Varčevalni ukrepi, ki jih predlaga vlada, so antisocialni, nepravični in antidemokratični. Vodijo k dokončni demontaži ostankov socialne države. Kaznujejo le tiste, ki krize niso povzročili. Z njimi javne oblasti sledijo nareku finančnih oligarhij in se tako obračajo proti ljudem. Ko bi se morali pogovarjati o novih socialnih pravicah in garancijah za prekerno generacijo, se soočamo z brutalnim napadom na že izborjene," pa so se na varčevalne ukrepe v današnjem sporočilu za javnost odzvali v gibanju 15o.

Odgovor na ukrepe po njihovem leži v njihovem "absolutnem zavračanju" s splošno stavko, protesti in z oblikovanjem novih demokratičnih prostorov boja, solidarnosti in ustvarjanja alternativ. Skladno s tem so vse sindikate, organizacije civilne družbe in gibanja pozvali, da se pri zavračanju povežejo.