Med varčevalnimi ukrepi na področju družinskih prejemkov je minister omenil uvedbo cenzusa pri 64 odstotkih neto povprečne plače na družinskega člana. Družine z dohodkom nad to mejo ne bi več dobile darila ob rojstvu otroka, kar po Vizjakovih besedah pomeni, da do darila ne bi bil več upravičen prvi otrok v tričlanski družini, katere mesečni družinski proračun znaša najmanj 1800 evrov neto. Velike družine z dohodki nad omenjenim cenzusom pa bi ostale brez dodatka za veliko družino.

Ministrstvo želi ukiniti tudi pravico do otroškega dodatka družinam v 7. in 8. razredu dohodkovne lestvice, kar pomeni, da bi se višina dohodka, ki še omogoča prejemanje otroškega dodatka, znižala s sedanjih 980 evrov povprečnega mesečnega dohodka na družinskega člana na približno 620 evrov.

Vlada predlaga tudi znižanje letnega dodatka upokojencem za rekreacijo, in sicer bi ga tisti z več kot 622 evri pokojnine izgubili, tistim s pokojnino med 414 in 622 evri bi se znižal, prejemniki manj kot 414 evrov pokojnine pa bi pravico do dodatka ohranili.

Minister je omenil še nekatere druge ukrepe, med njimi tudi poseg v druge dodatke k pokojninam in plačevanje dodatnega zdravstvenega zavarovanja vojnim veteranom po 55. letu starosti. Polovico zavarovanja bi z izjemo vojnih invalidov odslej krili veterani sami, drugo polovico pa bi jim še naprej plačevala država.