Predsednik pokrajinskega odbora (PO) Severne Primorske Bojan Bratina je povedal, da od izvršnega odbora stranke zahtevajo, da morebitni Erjavčev namestnik stranko vodi z vsemi pooblastili, hkrati pa so predlagali, da redni kongres stranke skličejo takoj v začetku prihodnjega leta, je še dejal. Pobudi za sklic izrednega kongresa stranke pa se niso pridružili. V PO Južne Primorske se do predloga dolenjskega odbora verjetno ne bodo opredeljevali oz. ne bodo prispevali glasu za sklic izrednega kongresa stranke. Ostrejši so na Ptuju, kjer ocenjujejo, da je omenjena pobuda neprimerna in da za sklic izrednega kongresa ni potrebe, je pojasnil tamkajšnji predsednik Gorazd Žmavc.

Dolenjska pobuda brez pozitivnih učinkov

Tudi v Celju menijo, da dolenjska pobuda v tem času ne bi imela pozitivnih učinkov. Sklicu izrednega kongresa tako nasprotujejo in pravijo, da bi zadeve morali urediti znotraj stranke, je poudaril predsednik celjskega PO Peter Habjan. Predsednik ljubljanskega PO Pavel Brglez je povedal, da s stanjem v Sloveniji ni seznanjen, saj se trenutno mudi v tujini. Je pa predsednica ljubljanskega mestnega odbora DeSUS Meta Vesel Valentinčič potrdila, da do sestanka na omenjeno temo še ni prišlo, v ljubljanskem mestnem odboru pa menijo, da je izredni kongres namenjen izrednim razmeram, do takrat pa je treba stvari urejati znotraj uradnih organov stranke.

V pomurskem PO se bodo glede novomeške pobude opredelili v prihodnjih dneh, ko bodo obravnavali varčevalne vladne ukrepe, ki bodo vplivali tudi na življenje upokojencev, je pojasnil tamkajšnji predsednik Franc Pižmoht. Kako so se ali se bodo odločili v PO Koroške in Podravja, pa STA ni uspela izvedeti, saj njihovih predstavnikov danes ni uspela priklicati. Ima pa predsednik stranke podporo poslancev. Vodja poslanske skupine Franc Jurša je potrdil, da "posamezniki pozivajo" predsednika stranke k odstopu in da pozivajo k izrednemu kongresu. "Jaz pa le mislim, da je Erjavec precej prispeval k stabilnosti te stranke in da mu poslanska skupina še stoodstotno zaupa," je dejal Jurša, ki je spomnil, da je imela stranka redni kongres oktobra lani.

Neprimerno obnašanje ob Simčičevi aferi

Pokrajinski odbor DeSUS za Dolenjsko, Belo krajino in Posavje je pretekli torek sklenil, naj se v najkrajšem možnem času skliče izredni kongres stranke, na katerem bi zamenjali predsednika Erjavca. Erjavcu očitajo neprimerno obnašanje ob vstopanju v sedanjo vladno koalicijo in sestavljanju vlade, ravnanje ob aferi poslanca Simčiča in sramotenje volivcev ter sodelovanje pri nameri vlade, da demontira socialno državo in njenih zamenjavah, izvedenih zgolj na ideološki podlagi, je dejal predsednik novomeškega pokrajinskega odbora Jože Jazbec.

Stališča drugih odborov pričakujejo do 6. aprila. Kongres stranke v skladu s statutom DeSUS skliče predsednik stranke na podlagi sklepa sveta stranke ali na zahtevo najmanj ene tretjine pokrajinskih organizacij. Glede na to, da jim ima DeSUS deset, so to štirje pokrajinski odbori. Redni kongres imajo v stranki DeSUS sicer vsaka štiri leta.

Gorenak: Stvar je popolnoma jasna

Pozivov k odstopu Karla Erjavca z mesta predsednika stranke se je danes na svojem blogu vinkogorenak.net oglasil tudi notranji minister Vinko Gorenak. Med drugim je zapisal, da imajo Simčičevo spričevalo, izstopi iz DeSUS ter pozivi Erjavcu, da odstopi, skupne "strice iz ozadja".

"Stvar je popolnoma jasna. Če oslabijo in uničijo Erjavca in DeSUS, potem je konec sedanje vlade. Ta pa, kot že veste, s svojimi ukrepi posega tudi po njihovih privilegijih. Strici iz ozadja ščitijo torej predvsem sebe in svoje privilegije," meni Gorenak. Dodaja, da je njihov končni cilj torej sedanja vlada, tisti, ki izstopajo in pozivajo Erjavca k odstopu, pa le sredstvo za dosego cilja. Meni tudi, da se ob tem ne zavedajo tega, da brez Karla Erjavca sploh ne bi bili v državnem zboru.