"Plača policista že v osnovi ni bajna, a je zadostna za golo preživetje in socialno varnost. To pa je tudi vse. Živimo iz meseca v mesec, glede na mesečne stroške, kakršne imamo v tej državi, pa vsi vemo, da je to zelo težko," je razložil Marko, ki delo prometnega policista opravlja že devet let. Z njim se strinja tudi Zoran Petrovič, predsednik Sindikata policistov Slovenije (SPS), ki pravi, da je nižanje plač, kakršno napoveduje vlada, popolnoma nesprejemljivo, saj pri plačah policistov enostavno ni manevrskega prostora za takšne poteze. "Plače bi tako padle pod raven minimalne (od 1. januarja letos ta znaša 763,06 evrov bruto, op.a.), takšen drastičen ukrep pa bi pomenil, da bi večina policistov padla pod prag revščine."

Izključena ni niti stavka, posledice bi bile nepredstavljive

Še ostreje so se na napovedane varčevalne ukrepe ob pripravi rebalansa proračuna odzvali v Policijskem sindikatu Slovenije (PSS). "Najprej drastično znižajte plače največjih zaslužkarjev v javni upravi in vseh državnih funkcionarjev, ki posledic recesije pri plačah od pet do deset tisoč evrov še niso občutili," so v PSS zapisali v odprtem pismu predsedniku vlade Janezu Janši. "Potem ne bo treba več jemati toliko 'navadnim' javnim uslužbencem, ki so že na robu preživetja," so prepričani v največjem policijskem sindikatu.

Tako v SPS kot PSS poudarjajo, da imajo v primeru enostranskega poseganja v zakon legitimno pravico in mandat, da se uprejo in izvedejo vse, tudi najbolj skrajne ukrepe, da zaščitijo lastne interese, in to ne glede na zakonske omejitve stavke. "Tako kot si vi težko predstavljate, kaj bi takšna stavka pomenila za državo, si tudi mi. Če bi prišlo do splošne stavke v celotnem javnem sektorju, si to težko predstavljamo, saj se to do sedaj še ni zgodilo," je povedal Radivoj Uroševič, predsednik PSS. Njegov kolega Petrovič ga dopolnjuje z napovedjo, da bi lahko predlagani ukrepi povzročili organiziran ali spontani upor, tako da bi vlada s takšnimi potezami ogrozila splošno varnost v državi. "Takrat pa naj ne kličejo na pomoč policistov," je pristavil Petrovič. Stavko podpira tudi policist Marko, čeprav je nekoliko skeptičen glede njene izvedbe. "Mislim, da bi morali iti na ulico že pred leti, a smo takrat, in tudi kasneje, verjeli vsem obljubam, ki so nam jih dali. Prepričan pa sem, da to moramo storiti. A glede na to, da smo Slovenci narod, ki je korajžen ob pivu in doma, mislim, da se iz vsega tega ponovno ne bo nič izcimilo," je pesimističen Marko.

Prihranke iščejo pri tistih, ki že tako životarijo

Prav vsi sogovorniki se zavedajo situacije, v kateri je država, in vedo, da je treba varčevati. "A nikakor ne smemo začeti varčevati pri nas," je prepričan Marko. "Ne moremo začeti na samem dnu. Naj vzamejo poslancem, ki imajo visoke plače," se glasi njegov predlog. V PSS so prepričani, da bi sindikati nemudoma pristali na razumne varčevalne ukrepe, če bi se jih vlada lotila resno in temeljito. Če bi z varčevanjem začeli pri najbolje plačanih državnih funkcionarjih in tistih, ki prejemajo več tisoč evrov neto plače, bi ljudje varčevalne ukrepe lahko jemali resno, so zapisali v odprtem pismu predsedniku vlade. "Sedaj pa imamo večkrat občutek, da se norčujete iz najslabše plačanih ljudi v tej državi, upokojencev in celo mladih mamic, ki bi jih prikrajšali še v času porodniškega dopusta, da o ukinitvi socialnih transferjev za najrevnejše sploh ne govorimo," opozarjajo v pismu.

Od premierja Janše želijo odgovor na vprašanje, zakaj njegova vlada prihranke mrzlično išče samo pri tistih, ki že tako životarijo, in tako na rob preživetja še naprej spravlja najrevnejše. "Medtem ko nekateri v kriznih časih razmišljajo, kako bodo preživeli, poslanci 'varčujejo' tako, da si za nekaj centov podražijo kosilo. To je ponižujoče do vseh, ki životarijo," so bili ostri v PSS.

Predstavniki policistov se prav tako ne strinjajo z vladnim predlogom povrnitve stroškov prevoza na delo, po katerem predlagana višina štirih odstotkov cene goriva na kilometer v večini primerov ne bi povrnila niti stroškov goriva. "To bi pomenilo, da bi kakšnih tisoč policistov moralo nemudoma začeti iskati novo službo, saj bi sicer del svojih plač morali nameniti temu, da bi sploh prišli na delo," je poudaril Petrovič.

Izgubljajo motivacijo in kredibilnost

Še eno veliko težavo predstavlja napovedano (ne)izplačilo regresa. "Ta je za nekatere edino sredstvo, s katerim si lahko privoščijo dopust, na žalost pa ugotavljamo, da je tudi vse več takšnih, ki morajo regres porabiti za plačevanje tekočih obveznosti," je pojasnil Petrovič, kar je potrdil tudi Marko in dodal, da bodo varčevalni ukrepi skoraj zagotovo povzročili dodatno slabo voljo med policisti. "Neprestano nam nekaj jemljejo, hkrati pa dajejo obljube, ki jih ne izpolnjujejo. Marsikdo nas tudi na terenu sprašuje, kako lahko delamo za takšen denar. Pravijo nam, da smo 'blesavi'. Po eni strani imajo prav. Vendarle pa nas je v policiji veliko takih, ki delamo s srcem. Zavedamo se, da izgubljamo kredibilnost, pa tudi motivacijo. Med policisti prihaja do vedno več nejevolje, slaba klima, ki se počasi stopnjuje, pa bo na rob potisnila še tiste, ki so do sedaj delali korektno. Tudi ti bodo kmalu začeli delati po liniji najmanjšega odpora. Prišli bodo le še v službo," se boji Marko.