Kdaj je naletel na ime Lingvist, Omerza ne ve natančno. "Verjetno pred slabima dvema letoma. Ko sem v operativnih informacijah Udbe za leto 1972 iskal začetek atentatov na Koroškem in na mikrofilmih pregledoval te informacije, sem naletel tudi na kodno ime Lingvist," je dejal Omerza, ki takrat teh dokumentov ni podrobno analiziral. Kot je pojasnil, njegov interes takrat ni bil osredotočen na preučevanje emigrantov v Londonu.

Zaprepaden in pretresen?

Omerza je zanikal, da bi bil "zaprepaden in pretresen", ko se je ugotovilo, da gre za Meršola. "Kdor je šel v tujino, se je poročanju Udbi le težko izognil. Sodelavce sicer najdemo v vseh strukturah, tudi med inženirji," je pojasnil Omerza. Kot je dejal, je Meršolu treba priznati, da dela za Udbo vsaj ni zanikal. Glede Meršolovega pojasnila, da je bila Jugoslavija naša domovina in da je delal za državo, pa je Omerza dejal, da kdorkoli je ovajal iz nekega prepričanja in patriotizma, bi moral to podrobno pojasniti. Če tega ne more ali noče, bo najbrž po besedah Omerze veljal kateri drug razlog.

Glede na to, da Meršol ni bil pripravljen kaj pojasniti in povedati svoje resnice, pa je Omerza dejal, da najbrž ta ni taka, da bi lahko opravičil svoje početje. "Kot sem dejal, očitno gre za razloge, ki bi jih težko označili za prepričanje. Vemo, da so ljudje na sodelovanje z SDV pristali zaradi notranjega prepričanja, koristi ali izsiljevanja. Ko berem razne listine, se kar ne morem načuditi, s kakšno lahkoto je pridobivala sodelavce," je dejal Omerza.

SDV s 3700 sodelavci in viri

Navedel je, da iz letnega poročila za leto 1987 sledi, da je SDV imela 3700 sodelavcev in virov. Če pogledamo vso njeno obdobje od ustanovitve avgusta 1941 kot Varnostno obveščevalne službe, so bili vanjo neposredno ovaduško vpleteni desettisoči ljudi. Omerza v intervjuju med drugim navaja tudi druga kodna imena agentov in tistih, o katerih so potekale operativne obdelave. Pojasnil je, da je kodnih imen sodelavcev SDV veliko in da je možno le za posamezne s križanjem podatkov ugotoviti, za katere ljudi gre.

Omerza, ki je, kot je dejal, "še vedno" pasivni član stranke LDS, je na vprašanje, kaj zanj kot liberalca pomeni, da je aktivni predsednik LDS Iztok Podbregar nekdanji šef Sove, odgovoril, da je vprašanje, kako bo stranko vodil. Dejal je, da stranki zameri, da molči o stvareh, s katerimi se ukvarja, pa ne zaradi njega, ampak zato, ker gre po njegovih besedah za pomembne stvari.

"Ko je vlada zapirala arhiv, je to tiho podpirala. Politično odgovornost sicer nosita predsednik Borut Pahor kot predpostavljeni šefu Sove Selanu in resorna ministrica Majda Širca. Arhiva niso zaprli visoki uradniki po svoji volji, temveč zaradi političnih pritiskov. Posledice vedno nosijo visoki uradniki, politika pa gre svojo pot," je v pogovoru za Reporter med drugim še dejal Omerza.