Predavatelj na Fakulteti za uporabne družbene študije v Novi Gorici Matej Makarovič ocenjuje, da vnovična izvolitev za ljubljanskega župana za "Jankovića in za njegovo stranko v simbolnem in dejanskem smislu pomeni predvsem vrnitev na lokalni nivo - v bistvu na raven, na kateri se, za razliko od nacionalne ravni, bistveno bolje znajde".

Kot pravi Makarovič, bi v bistvu težko našli rešitev, ki bi bila zanj in za njegovo stranko res ustrezna. Če bi namreč ostal poslanec v DZ, bi sicer ohranil določen nacionalni domet, "a bi hkrati deloval na področju, ki mu - kot je lahko videla vsa Slovenija - očitno ne leži najbolje".

Sicer pa Makarovič pravi, da so v svetu primeri županov, ki so hkrati voditelji močnih strank na nacionalni ravni, vendar glede na Jankovićevo dosedanje delo dvomi, da bo tudi njemu to uspelo.

Na vprašanje, kaj Jankovićeva izvolitev pomeni za levico, Makarovič odgovarja, da Janković gotovo ne bo tisti, ki bi združeval levico, "saj mu za to zelo očitno manjka političnih in drugih komunikacijskih veščin". Vodilna sila v tem političnem bloku bo bodisi ponovno postala SD, bodisi nekaj povsem novega.

O sodelovanju med prestolnico in vlado je mnenja, da kakšnega zglednega sodelovanja najbrž ne bo - še posebno ne v obliki pretoka finančnih virov. Celo če bi bil izid županskih volitev kaj drugačen, bosta morala oba nivoja predvsem poskrbeti zase in v finančnem smislu drastično racionalizirati svoj način dela. Kratkoročno bo razlika predvsem v tem, da se država potrebe po varčevanju danes zaveda, medtem ko bodo Ljubljančani to spoznali z nekaj zamika, a zato morda celo še malo bolj boleče.

Uhan meni, da bo Janković prek stranke zastopan v DZ

Predavatelj na Fakulteti za družbene vede Univerze v Ljubljani Samo Uhan ugotavlja, da je pri Jankovićevi vnovični kandidaturi za župana očitno šlo za presojo, da njegova vrnitev v mesto za dve leti pomeni tudi možnost, da se stranka pravzaprav formira, se v političnem in programskem smislu profilira ter dobi prepoznavnost v vseh okoljih. V tem smislu, dodaja, gre za oceno o krepitvi stranke za ponovno vrnitev na državno raven v prihodnosti - in sicer ne le stranke, ki tam že je, ampak tudi njenega voditelja.

Pri tem Uhan poudarja, da Ljubljana ni katerokoli lokalno okolje, ampak je prestolnica. Janković bo po njegovih besedah deloval na dva načina, kot župan prestolnice, po drugi strani pa bo posredno zastopan v parlamentu na način, ko bo pravzaprav oblikoval strategijo stranke, ki je z 28 poslanci najmočnejša parlamentarna skupina. Po njegovem mnenju tudi ni zelo verjetno pričakovati, da bo Janković tudi sam vztrajal v kakšni lokalni vlogi.

Glede odnosa med prestolnico in vlado "smo konec koncev že videli nekaj prestižnih potez", pravi Uhan, pri čemer izpostavlja zaščito ljubljanske tržnice. Dodaja, da to ne govori v prid tezi, da bo ta odnos bolj kooperativen, bolj sodelujoč. Pa vendarle se mu zdi, da je Ljubljana v tem smislu tudi za državo z vseh vidikov tako zelo pomembna, da bo to treba upoštevati.

Sicer Uhan meni, da je bil lahko ta odnos, dokler Janković ni bil parlamentarna figura, bolj podcenjujoč, kar pa se ni izkazalo za produktivno. Zdaj pa je njegova pozicija drugačna. "Njegova pozicija je skozi prisotnost v parlamentu vendarle drugačna in zelo verjetno je tudi del strategije Pozitivne Slovenije, da bodo poskušali Ljubljano in tudi njenega župana povezati s Slovenijo v večji meri, kot je bilo to mogoče v prvem Jankovićevem mandatu," pojasnjuje Uhan.

Sicer pa pravi, da ne ve, ali je Jankovićeva izvolitev za župana neposredno povezana z usodo levice. Ta po njegovih besedah ima agendo, ima volivce, vendarle pa mora dobiti nek svoj politični profil. Janković pa mora paziti, da bo iniciativa, ki prihaja iz njegove stranke, razumljena komplementarno, dopolnjujoče in ne izključujoče.