"Otrok ne bodo vzgajali, kako naj postanejo homoseksualci"

Vodja Civilne iniciative za družino in pravice otrok Aleš Primc je po približno polovici preštetih glasov dejal, da je še prezgodaj, da bi komentiral dozdajšnje rezultate referenduma o družinskem zakoniku. Vendar pa je izrekel "čestitke vsem, ki so glasovali proti".

Primc je prepričan, da je današnja zavrnitev družinskega zakonika na referendumu odraz tega, da "državljanke in državljani v veliki večini spoštujejo materinstvo in očetovstvo ter da si ne želijo, da bi njihove otroke v šoli vzgajali, kako naj postanejo homoseksualci".

Vseeno pa meni, da danes ni ne zmagovalcev ne poražencev. "Ne more biti tistih, ki bodo prevladali in tistih, ki bodo premagani," je dejal v izjavi za javnost in dodal, je ne glede na rezultat jutri nov dan, ko bomo morali vsi skupaj živeti.

(Foto: Tamino Petelinšek/STA)

Sicer si želi, da bi bila udeležba na referendumu višja. Vendar pa ni mogoče nikogar siliti, da mora odločiti, poudarja vodja civilne iniciative za družino in pravice otrok. "Na nek način so svoje sporočilo dali tudi tisti, ki se referenduma niso udeležili. Tudi to je treba spoštovati," je dejal v izjavi.

O tem, da so bile z današnjo zavrnitvijo zakonika zavrnjene nekatere rešitve v prid otrokom, pa je Primc ocenil, da so tiste dobre rešitve v zakoniku že sedaj tako ali drugače v veljavi - ali na podlagi zakona ali na podlagi dobre prakse sodišč in centrov za socialno delo, ki se je ob izvajanju zakona uveljavila.

Primc za strpen dialog

Primc meni, da je prav, da se politika v predreferendumsko kampanjo ni preveč vmešavala, saj da to ni bilo vprašanje politike. "Na današnjem referendumu se je odločalo o temeljnih vrednotah, odločalo se je o materinstvu in očetovstvu, odločalo se je o otrocih in to ni stvar politike. To je v prvi vrsti stvar vseh državljank in državljanov," je dejal.

Sicer se strinja, da moramo živeti v različnosti ter jo tudi spoštovati. Vendar pa na način, kot so se stvari dogajale v zadnjem času, po njegovem mnenju ne bo moglo iti naprej. Tako si želi, da bi bil rezultat "referenduma vzpodbuda, da se o vseh odprtih vprašanjih v družbi vzpostavi spoštljiv, strpen dialog in da se najdejo rešitve, da bodo prav vsi zadovoljni".

Tako bi po njegovem mnenju morala predvsem civilna družba vzpostaviti strpen dialog, da se lahko za nekatere stvari, ki so v družbi odprte in se je o njih treba pogovoriti, najdejo rešitve in potem naj politika te usklajene rešitve sprejme. "Jutri je nov dan, novi pogovori in novo sodelovanje," je dejal.

Svetlik: Nismo dovolj zreli, da bi različne oblike bivanja priznali tudi drugim

Nekdanji minister za delo Ivan Svetlik obžaluje, da družinski zakonik na referendumu ni bil sprejet. Po njegovih ocenah se je v dveh letih razprave mnogo spremenilo v zavedanju, da so izkušnje z družinskim življenjem pri nas zelo različne, a "nismo dovolj zreli, da bi lahko različne oblike bivanja in osebne izbire sprejeli in priznali tudi drugim".

Po Svetlikovem mnenju "stanje duha v Sloveniji še ni zrelo in smo v neki kulturni blokadi". Strinja se, da je tudi izid referenduma o zakoniku odraz tega, čeprav "je res, da se nezrelost kaže na različne načine, tudi skozi delovanje posameznih interesnih skupin, kampanjo in mnoge neresnice, ki so krožile v zvezi z družinskim zakonikom pred referendumom", je dejal Svetik.

                                                                                             (Foto: Nebojša Tejič/STA)

V letu, ko sicer zaradi referenduma zakonodaje na tem področju ni moč spreminjati, je treba tudi po Svetlikovih besedah usklajevati to, kar naroča ustavno sodišče. Toda to so po njegovem mnenju zanemarljive zadeve v primerjavi s tem, kar bi prinesel zakonik, saj da se bo stanje, kot ga imamo, nadaljevalo. Kot navaja, bomo verjetno imeli primere koroške deklice še naprej, "imeli bomo neenakopravnost istospolno usmerjenih partnerjev in borba za to, da bi enkrat tudi tem državljanom priznali enake pravice, bo še dolga in naporna".

Svetlik poudarja, da ima družinski zakonik veliko pozitivnih rešitev, edina res sporna točka pa je bila po njegovem mnenju umeščanje istospolnih partnerjev v zakonik.

Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve je družinski zakonik pripravilo v času ministrovanja Ivana Svetlika v minulem vladnem mandatu. Zakonik je tako četrti "Svetlikov" zakon, ki so ga državljani zavrnili na referendumu. Toda Svetlik pravi, da so "petelini, ki so zgodaj peli, vedno končali v juhi". Nekateri namreč po njegovih besedah "že vlečejo iz predala pokojninski zakon".

Vizjak: Upam, da so se pripravljavci zakonika iz izida referenduma kaj naučili

Minister za delo, družino in socialne zadeve Andrej Vizjak meni, da je izid referenduma o družinskem zakoniku posledica načina njegovega sprejemanja. Opozoril je namreč, da je bil zakonik sprejet s preglasovanjem in da so se vanj vgradile tudi slabe rešitve. Za naprej pa je napovedal, da bo ministrstvo čez eno leto pripravilo kompromisne rešitve.

Po mnenju ministra so bile nekatere slabe rešitve vgrajene v zakonik kljub opozorilom takratne opozicije, ki ji je pripadal tudi sam, ter civilne družbe. "To je bila napaka prejšnje vlade in DZ, ki se je zdaj odrazila tudi v izidu referendumu," je dejal in izrazil upanje, da so se pripravljavci zakonika iz izida referenduma kaj naučili.

Ker DZ zdaj eno leto ne sme sprejemati zakonskih rešitev, ki bi bile v nasprotju z na referendumu izraženo voljo ljudi, Vizjak napoveduje, da bo ministrstvo za delo čez leto dni pripravilo kompromisne rešitve, ki bodo upoštevale voljo ljudi, izraženo na referendumu. Pri tem nameravajo v zakonsko materijo vključiti tudi številne dobre rešitve, ki jih je vseboval družinski zakonik, ter poiskati ustrezne rešitve za določbe, zoper katere je imela civilna družba največ pripomb in pomislekov.

Glede odločbe ustavnega sodišča, s katero je slednje že pred časom odločilo, da mora zakonodajalec partnerje v istospolnih skupnostih izenačiti z zakonci v zakonski zvezi, ko gre za dedovanje in druge medsebojne pravice, Vizjak pravi, da jo bo treba nekako realizirati. Se mu pa glede na to, da DZ zdaj eno leto ne sme sprejeti zakona, ki bi bil v nasprotju z na referendumu izraženo voljo, postavlja vprašanje, kdaj in kako to narediti.

Kriv je konzervatizem

Lojze Ude, nekdanji ustavni sodnik, je za Žurnal24 dejal: "Konzervativizem je kriv za padec referenduma. Slovenija potrebuje veliko časa za spremebo. Bilo je prehitro. Škoda za družine, ki jih to zadeva."

Janša: Dovolj je eksperimentiranja z družinami

                                                                                           (Foto: Tamino Petelinšek/STA)

Stranka SDS je med štetjem glasov na twitterju zapisala: "Kot zaenkrat kažejo neuradni rezultati, do izbrisa več kot polovice slovenskih družin ne bo prišlo." Ob tem so se nanašali na podatke Statističnega urada Slovenije, ki je zapisal, da bi bilo po novi definiciji družine v družinskem zakoniku izbrisano ogromno družin.

Poslanka SDS Alenka Jeraj je dejala, da so v njihovi stranki zadovoljni nad padcem družinskega zakonika na referendumu. Kot je dejala, rezultat referenduma pomeni, da so nasprotniki zakonika uspeli ljudem predstavili, kaj družinski zakonik vsebuje. Poslanka SDS je v izjavi za medije poudarila še, da družinski zakonik vsebuje tudi dobre stvari, vendar veliko stvari ne ureja ali jih ne ureja dobro.

Janez Janša je ob oddaji svojega glasu dejal, da je čas, da nehamo eksperimentirati z družinami in še posebej z otroki. Ob tem je poudaril, da brez otrok ne bo niti denarja v pokojninski blagajni niti kakršne koli druge prihodnosti.

V Gibanju za družinski zakonik obžalujejo rezultat referenduma

V Gibanju za družinski zakonik obžalujejo zavrnitev zakonika na referendumu. Vodja gibanja Miha Lobnik je v izjavi medijem poudaril, da so se z nasprotniki zakonika v marsičem strinjali, zato se mu zdi pomembno, da ministrstvo za delo v najkrajšem času pripravi tak predlog novega zakonika, ki bo povzel vse stvari, o katerih vlada konsenz.

Lobnik se je zahvalil vsem volivcem, ki so podprli zakonik, hkrati pa je ocenil, da so v gibanju za zakonik opravili izjemno delo, kar je dobra popotnica za nadaljnje konstruktivno delo na tem področju. Pozitivna stran kampanje po njegovih besedah je, da so v Sloveniji vsi spoznali, da obstajajo različne družine, v katerih živijo otroci.

(Foto: Nebojša Tejič/STA)

Prihodnje leto, ko zakonske spremembe družinskega zakonika zaradi referenduma še niso možne, bodo v Gibanju za družinski zakonik izkoristili tudi za pojasnitev "mnogih neresnic, ki so bile sprožene v zadnjih tednih in ki so na nek način vplivale na potek referendumske kampanje", je napovedal Lobnik. Prepričan je, da bo gibanje še naprej sodelovalo pri pripravi novega predloga zakonika.

Izid referenduma pa po njegovih besedah priča tudi o tem, da obstaja veliko ljudi, ki so podprli takšen zakonik, kot je bil pripravljen. Veliko težje je namreč po njegovem mnenju podpreti tako obsežen zakon kot pa mu nasprotovati zaradi kakšnega malega dela ali morda netočne informacije.

V SD obžalujejo, da zagovornikom zakonika ni uspelo prepričati volivcev, naj oddajo svoj glas

Podpredsednica SD Majda Potrata je po okoli 85 odstotkih preštetih glasov dejala, da v stranki obžalujejo zavrnitev družinskega zakonika. Po njenem so bili zagovorniki zakonika " očitno prekratki", da bi večinsko prepričali volivce, predvsem tiste, ki so ostali doma, da bi bilo vredno priti na volišče in podpreti zakonik.

Družinski zakonik je na referendumu dobil več glasov proti, zato bo zdaj "kakšno leto miroval", nato pa bo treba pripraviti novo besedilo, pojasnjuje Potrata. V novi vladi bodo potem na tem področju verjetno "ločevali in delali več zakonov", čas pa bo pokazal, kaj bo to pomenilo za "otroke, družino in vse drugo".

V SD po besedah podpredsednice stranke obžalujejo, da je zakonik, ki ga je pripravljala vrsta dobrih strokovnjakov in je dobil tudi večinsko strokovno podporo, doživel tako usodo na referendumu. Še vedno pa v SD menijo, da referendum o družinskem zakoniku ne bi smel biti izveden, je še povedala Potrata.

                                                                                                (Foto: Stanko Gruden/STA)

Jankoviću je žal za neuspeh družinskega zakonika

Predsedniku Pozitivne Slovenije Zoranu Jankoviću je žal, da družinski zakonik na referendumu ni uspel, saj meni, da je to dober zakonik. Zakon je bil dober predvsem za otroke, prinašal je dobre rešitve in nobene slabe, je poudaril Janković.

Glede nizke udeležbe na referendumu o družinskem zakoniku pa je Janković dejal, da so po njegovem mnenju ljudje naveličani vseh volitev in referendumov.

Podpredsednica DeSUS Gjerkeš Dugonikova ocenjuje, da Slovenci kot družba počasi sprejemamo spremembe

Podpredsednica DeSUS Marija Gjerkeš Dugonik je ocenila, da je k današnji zavrnitvi družinskega zakonika na referendumu najbolj pripomoglo dejstvo, da Slovenci kot družba počasi sprejemamo spremembe in tudi to, da so bili nasprotniki zakonika "preglasni na dejstvih, ki jih v zakonu ni"

Podpredsednica DeSUS ob izidih referenduma ocenjuje, da bomo "očitno rabili še nekaj časa, da bo naša družba sposobna razmišljati drugače". A takoj ob tem tudi dodaja, da imajo volivci vedno prav in da je treba njihovo voljo spoštovati.

Sama je sicer na referendumu glasovala za zakonik. Prav tako je stranka, katere podpredsednica je, v DZ glasovala za zadnjo, kompromisno različico zakonika, "a to kot kaže ni bilo dovolj", še ugotavlja Gjerkeš Dugonikova.

V NSi so pozdravili padec družinskega zakonika

V štabu kandidatke za ljubljansko županjo Mojce Kucler Dolinar so člani NSi pozdravili padec družinskega zakonika. Poslanec Matej Tonin je dejal, da so z neuradnimi rezultati zelo zadovoljni. S tem se je po njegovi oceni potrdilo tisto, pri čemer v času kampanje vztrajali - da zakonik ni dober in da obstaja možnost za boljši družinski zakonik.

Zavrnitev pa vsem, predvsem pa poslancem, daje odgovornost, da v prihodnjem letu pripravijo nov, "in seveda boljši" družinski zakonik, je dodal Tonin.

Na izjave podpornikov družinskega zakonika, da gre z zakonikom predvsem za zaščito otrokovih pravic, Tonin odgovarja, da je veliko pravic, o katerih je govora, urejenih v drugih zakonih. A, kot je ponovil, z zavrnitvijo dobijo leto dni dodatnega časa, da zadeve bolje uredijo. Poleg tega pa se bodo izognili morebitnim spornim rešitvam.

(Foto: Tina Kosec/STA)

Tonin ima slabo vest glede referenduma

Na novinarsko vprašanje, ali ima kaj slabe vesti, saj je vlada konec tedna socialnim partnerjem poslala predlog varčevalnih ukrepov, s katerimi se pri nekaterih socialnih pravicah "reže" ravno toliko, kolikor se je porabilo denarja za izvedbo referenduma, je Tonin odgovoril, da jo "seveda ima". Po njegovih besedah so si v NSi ves čas prizadevali, da do referenduma ne bi prišlo. Spomnil je na kompromisni predlog Družinske pobude, s katerim bi se po njegovi oceni referendumu lahko izognili. Je pa dodal, da denar, ki se porabi za izvedbo referenduma, "tako ali drugače" gre ljudem, ki delajo v volilnih odborih.

V štab kandidatke za ljubljansko županjo Kucler Dolinarjeve je prišel tudi evropski poslanec Lojze Peterle. Sam ima vtis, da so se ljudje pozanimali, za kaj v zakoniku gre. Je pa ob tem poudaril, da "kadar koli se Slovenija polarizira, ne more biti nekega velikega navdušenja".

Sam si je želel, da ne bi bilo potrebe po referendumu, kampanja pa je na plano ponovno prinesla kulturni boj, je dejal. "Tukaj se je borilo za marsikaj več kot za tisto, kar piše v zakonu," je ocenil Peterle, ki meni, da se je uporabljala izrazito ideološka govorica. "Govorilo se je o grdih konservativcih in hudih liberalcih," je še menil Peterle. Sedaj, ko je to mimo, Peterle pravi, da bi se iz tega lahko nekaj naučili in predvsem živeli spoštljivo drug z drugim.

Izid referenduma za SLS pokazal, da volivci spoštujejo vrednote slovenske družbe

Po mnenju SLS je izid referenduma o družinskem zakoniku pokazal, da Slovenci ob siceršnjem spoštovanju različnosti v družbi vendarle spoštujemo tudi vrednote, na katerih je utemeljena slovenska družba. Z zavrnitvijo zakonika ni nastala večja škoda, je stranka ocenila v sporočilu za javnost.

V SLS so sicer še vedno neuradnih izidov referenduma, ki kažejo, da so volivke in volivci družinski zakonik zavrnili, veseli, saj so, kot navajajo v sporočilu za javnost, avtorje zakona ves čas opozarjali, da naj pripravijo zakonsko rešitev, ki bo za družbo sprejemljivejša, kot je bila ta.

V stranki tako ocenjujejo, da se je danes na referendumu o družinskem zakoniku pokazalo, "da ljudje določenih rešitev v njem ne sprejemajo". To voljo ljudi je treba po njihovem prepričanju upoštevati, s hkratno veliko mero občutljivosti do družbe in njene različnosti.

Z zavrnitvijo zakonika po njihovem mnenju sicer ni nastala večja škoda, saj da tudi zdajšnji zakon o zakonski zvezi in družinskih razmerjih ni tako slab. "Bo pa treba v prihodnje pripraviti tak predlog zakona, ki bo sprejemljivejši za čim širši krog ljudi," besede vodje poslanske skupine SLS Mihaela Prevca povzemajo v stranki.