Jerneja Munc, Munčeva žena, je na facebooku zapisala naslednje: "Maticu je bila pravkar odvzeta prostost, prav tako Nataliji Markač. Matica so odpeljali na policijsko postajo Moste, kjer bo verjetno vsaj 48 ur. Prostost mu je bila odvzeta zaradi odvzema mladoletne osebe in izsiljevanja. Ko izvem več, vas obvestim."

Munc je bil aretiran okoli 15. ure v Mostah, je za STA povedala Jerneja Munc, ki je bila ob aretaciji navzoča. "Če sem prav ujela, so ga aretirali zaradi izsiljevanja in odvzema mladoletne osebe," je povedala Munčeva in dodala, da je bilo dogajanje "malo zmedeno". Aretacija je po njenih besedah povezana s primerom petletne koroške deklice, saj sta Munc in Markačeva sodelovala pri tem primeru.

Da so celjski kriminalisti in policisti popoldne zaradi suma storitve kaznivega dejanja odvzem mladoletne osebe odvzeli prostost dvema osebama, so popoldne sporočili tudi iz PU Celje. Kot navajajo, so prostost odvzeli moškemu, doma iz območja Ljubljane, in ženski, doma z območja Koroške. Moškemu so prostost odvzeli v Ljubljani, ženski pa v Velenju.

V času pridržanja bodo kriminalisti na podlagi usmeritev Okrožnega državnega tožilstva v Slovenj Gradcu izvedli vse potrebne preiskovalne aktivnosti, so v dopolnjenem sporočilu za javnost še navedli na PU Celje, kjer bodo podrobnosti posredovali v prihodnjih dneh.

Zagovornica dekličine mame Irma Pavlinič Krebs upa, da današnja aretacija pomeni, da so korak bližje, da najdejo deklico, ki je dekličina mama ni videla od oktobra 2010. Kot je dodala, verjame, da je bil današnji policijski korak premišljen.

Kaker včeraj vložil kazensko ovadbo

Kakerjev zagovornik, celjski odvetnik Boštjan Verstovšek, današnje aretacije Munca in Markačeve ni želel komentirati, je povedal, da je Boštjan Kaker v četrtek vložil kazensko ovadbo zoper Munca in Markačevo. Podrobnosti glede ovadbe ni želel pojasniti, je pa dejal, da Kaker ne ve, kje je njegova hčerka. "Če bi vedel, bi povedal," je dodal Verstovšek.

Jerneja Munc je za kazensko ovadbo zoper njenega moža in Markačevo izvedela iz medijev. "Mi o tem pisno nismo bili obveščeni," je dejala za STA.

Izsiljevanje dekličinega starega očeta?

Iz PU Celje so včeraj v izjavi za javnost sporočili, da se policija še naprej intenzivno usmerja v iskanje pogrešane deklice, v odzivu na sporočilo Svetovalnice Akcija!, da naj bi celjski kriminalist v sredo izsiljeval dekličinega starega očeta, pa so zapisali, da so "kriminalisti razgovor z njim opravili izključno zaradi pridobitve novih podatkov, ki bi pripomogli k čimprejšnji najdbi deklice".

Danes pa so nam odziv na to poslali iz Svetovalnice Akcija! "Rokopisna izjava gospoda Zvoneta Kakerja te navedbe predstavnice za stike z javnostmi PU Celje postavlja na laž,“ sta sporočila Matic Munc in Natalija Markač. "Kriminalist Brglez je ponujal trgovino z otrokom in obljubljal rešitve, za katere niti ni pristojen. Takšno početje označujemo kot izrazit pritisk na gospoda Zvoneta Kakerja z nedovoljeni sredstvi.“

Policija išče deklico, oče Muncu (ta pa njemu) odpovedal pooblastilo

V izjavi za javnost Svetovalnice Akcija! so zapisali še, da v Zakonu o kazenskem postopku niso nikjer zasledili, da ima kriminalist takšne možnosti, z isto metodo pa je, tako Munc in Markačeva, zagovornik Verstovšek nadaljeval tudi včeraj, pri čemer ga je najbolj motilo to, da je bila slovenska javnost o "tihem" trgovanju z otrokom obveščena.

"Dogodke zadnjih dni zaznamuje skrajno neetično ravnanja zagovornika Verstovška, ki se v javnosti rad prikaže kot "zagovornik očetov" ter evidentna prekoračitev pooblastil kriminalista Brgleza. V Svetovalnici Akcija! zavračamo takšno ravnanje kot nedopustno in sramotno. Mnenja smo, da takšna trgovina in ponudbe služijo le kot sredstvo manipulacije s pripornikom Boštjanom Kakerjem, ki zakonodaje ne pozna ter tako verjame neresničnim obljubam,“ so zaključili v Svetovalnici Akcija!

Povzetek včerajšnjega dogajanja si lahko preberete v rokopisni izjavi