V začetku tega meseca je namreč v javnost prišla informacija, da je direktor Slovenske obveščevalno-varnostne agencije (Sova) Damir Črnčec do nadaljnjega prepovedal uporabo službenega stanovanja agencije. Stanovanje so začeli prenavljati še pod vodstvom prejšnjega direktorja agencije Sebastjana Selana, pozornost pa je zbudila draga oprema, ki naj bi jo naročil Selan.

Črnčec ustavil dokončanje projekta

Kot izhaja iz povzetka notranje revizije, ki ga je Sova posredovala STA, je novi direktor Sove Črnčec, ki je funkcijo prevzel sredi februarja, ustavil dokončanje projekta, pri čemer je lahko preklical samo še nabavo opreme v vrednosti dobrih 5000 evrov. Z odredbo z dne 2. marca pa je direktor strokovni službi agencije naročil pripravo predlogov za postopek odprodaje oz. predaje stanovanja drugim državnim organom.

Revizija je sicer pokazala, da agencija ni upoštevala določila internega navodila o pripravi letnega načrta uporabe objektov agencije. Tako je bil dokument identifikacije investicijskega projekta adaptacije službenega stanovanja sprejet šele po tem, ko je bila že sklenjena večina pogodb z izvajalci oz. dobavitelji.

Prav tako je ocena smotrnosti prenove stanovanja temeljila na splošnih ocenah brez konkretnih izračunov. Za izvedbo projekta je bilo tako porabljenih približno 106.000 evrov, kar je manj od predvidenega okvirnega stroška.

Možen tudi postopek odprodaje stanovanja

V postopku notranje revizije je bilo ugotovljeno, da bi agencija lahko del naročil izvedla po postopkih javnega naročanja. V posameznih primerih Sova ni pridobila več ponudb za izbiro najugodnejšega ponudnika, v teh primerih pa izvedba postopka naročila ni bila v skladu z navedbami, ki jih je navedla v vlogi za soglasje k izvedbi zaupnega naročila (usmerjeno povpraševanje na več ponudnikov na slovenskem trgu).

Agencija poleg tega ni pripravila ustreznih podrobnejših meril za izbiro najustreznejšega ponudnika. Tudi v primeru, ko je izbiro predmeta nabave in dobavitelja prepustila zunanjemu svetovalcu, bi morala od njega zahtevati merila, ki jih bo upošteval pri izbiri ter ustreznost teh meril sama ovrednotiti z vidika namena projekta, izhaja iz ugotovitev revizije.

Na podlagi vseh teh ugotovitev je Črnčec zadolžil strokovne službe, da proučijo možnost ugotavljanja morebitne odgovornosti posameznih javnih uslužbencev. Stekli so tudi postopki za predajo oz. menjavo stanovanja z drugimi državnimi organi. Če interesa za predajo ali menjavo stanovanja ne bo, se bo izvedel postopek odprodaje stanovanja, napovedujejo v agenciji.