Minister za izobraževanje, znanost, kulturo in šport Žiga Turk je v sredo podpisal predlog začasne zaščite za arheološko najdišče Vodnikov trg v Ljubljani. Za kulturni spomenik je razglašeno za leto dni, kar pomeni, da je najmanj za toliko časa ustavljena gradnja garažne hiše pod osrednjo ljubljansko tržnico. Kot je pojasnil Turk, je ukrep podpisal na predlog javnega zavoda za varstvo kulturne dediščine.

Gre za politično voljo

Ministrovo dejanje pa je Janković ocenil kot nespodobno in spomnil, da Turk ni bil izvoljen v državni zbor, "ker ni dobil podpore Ljubljane". To, kar je Turk naredil dan po tem, ko so zaključili izkopavanja, pa po Jankovićevi oceni kaže, da ne gre za strokovno osnovan ukrep, ampak za politično voljo. Očitno se s tem nadaljuje zgodba SDS, "ki želi nagajati Ljubljani in Ljubljane ne čuti kot svojega glavnega mesta", je ob tem menil Janković.

Vprašal se je, v čem bi bila razlika, da bi počakali mesec dni, dobili strokovno mnenje arheologov, zavod za varovanje kulturne dediščine bi izdal mnenje in takrat bi se minister dokončno odločil ali odpre, zapre ali zaščiti območje tržnice, je razložil Janković.

Kot še pravi Janković, je minister Turk mnenje potreboval v tem tednu, "ker misli, da s tem lahko pomaga kandidatki, ki jo podpirajo na volitvah" (SDS na ljubljanskih županskih volitvah podpira Mojco Kucler Dolinar iz NSi).

"Minister govori nekaj na pamet"

Po Jankovićevih besedah pa sedaj "minister govori nekaj na pamet". Kot pravi, bi bilo v garažni hiši največ 600 parkirnih mest. Tretjina bi pripadla stanovalcem mestnega jedra, eno etažo bi zagotovili za potrebe hotela, ki naj bi zgradili, preostalo pa bi imeli na voljo uporabniki tržnice. "Minister bi moral pogledati, kaj je razvoj v Evropi in imeti hotel, ki je blizu mestnega jedra in cone za pešce," je dodal.

Odločitev je komentiral tudi z besedami, da je "tašča dobila podporo pri zetu, ki je v vladi". Marinka Kurilič iz civilne iniciative Tržnice ne damo je namreč tašča finančnega ministra Janeza Šušteršiča. Sedaj je po Jankovićevih besedah morda že čas, "da se tisti, ki želijo imeti garažo pod tržnico zbudijo in začnejo voditi civilno iniciativo za garažo pod tržnico in za prenovo tržnice".