Centri za socialno delo bi namreč morali denarne socialne pomoči izplačati v sredo, a je prišlo do omenjenih tehničnih težav.

Zaradi težav z novim informacijskim sistemom, ki povezuje 37 podatkovnih virov in 22 institucij, je sicer na centrih za socialno delo prihajalo tudi do zamud pri obdelavi vlog. Tako je prišlo do zamud pri izplačilih pomoči tistim, ki so zanjo zaprosili decembra lani in letos.

Z ministrstva za delo so sicer prejšnji teden sporočili, da naj bi centri za socialno delo o vlogah za denarno socialno pomoč, ki bodo prišle na novo, kmalu odločali tekoče.

Sindikat centrov za socialno delo Since07 je v začetku februarja pozval pristojne na ministrstvu za delo, naj prevzamejo odgovornost za zamude. Pri tako kompleksnem sistemu bi bilo po opozorilu sindikata nujno testno obdobje.

Računsko sodišče je zato 21. februarja izdalo sklep o začetku revizije odločanja o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev. V sklepu, ki je postal pravnomočen 1. marca, sta kot revidiranca navedena ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve in Skupnost centrov za socialno delo Slovenije, računsko sodišče pa naj bi pod drobnogled vzelo računalniško aplikacijo ISCSD2, ki povzroča težave z izplačili socialne pomoči.

Zaradi težav pri izplačilih so se v nekaterih centrih za socialno delo pojavljali tudi incidenti, zaradi česar so centri dobili možnost varovanja.