Tistim kmetom, ki jim je burja odnesla zemljo s pridelkom vred, ni preostalo drugega, kot da so preorali svoja polja in nanje napeljali odnešeno zemljo. Nekateri so na poljih posejali jarino, kar pa je zelo draga naložba, drugi, ki so imeli srečo, da jim je uničilo manj kot polovico pridelka, pa samo čakajo na prve padavine.

Na Krasu zaradi suše sadovnjaki in vinogradi še niso ogroženi, težave pa imajo prebivalci, ki živijo na območjih brez vodovoda. Sežanski gasilci so letos na ta območja prepeljali že več kot dva milijona litrov vode, skupaj pa opravili več kot 160 prevozov vode, od tega samo februarja 120. Lani februarja so imeli le osem prevozov. Na Krasu so presahnili lokalni vodovodi. Če bo suša še trajala, potem bo škoda na travinju, žit pa ne bo mogoče sejati žit. Kmalu se bodo lahko pojavile težave tudi tam, kjer živino napajajo z vodo iz kalov in vodnjakov.

Kmetijska zemljišča v Istri so že zdaj izjemno suha, razmere pa naj bi se v bližnjem obdobju še poslabšale. Predsednik Društva oljkarjev slovenske Istre Dino Pucer je dejal, da ga je presenetil predvsem podatek o močni eroziji tal, medtem ko za zdaj suša na oljkah ni pustila posledic, saj te pozimi mirujejo. "Bolj nevarna je suša v obdobju, ko začne oljka vegetirati, se pa pozna, da bodo kljub vsemu oljke hendikepirane," je dodal Pucer, ki je ocenil, da bodo morali oljkarji v Istri v prihodnosti razmisliti o sistemskih namakalnih rešitvah.

Suša, veter in nizke februarske temperature so prizadeli tudi proizvodnjo zelenjave v Istri, ki bo letos na trg prišla nekoliko pozneje. Močna burja je letos uničila številne rastlinjake in tudi plastenke, kjer so kmetje gojili vrtnine, zaradi nadpovprečno nizkih temperatur pa je zelenjava v odkritih rastlinjakih pomrznila.