Med drugim so šaljivci danes "sklicali" sejo odbora za imenovanje Chucka Norrisa za glavnega poglavarja slovenske vojske, pa tudi sejo odbora za imenovanje Marka Crnkoviča za dosmrtnega odgovornega urednika Dela in prilog.

Na sejah delovnih teles naj bi se tako poslanci sestajali na stalnem delovnem telesu za popularizacijo glasbe Karmen Stavec, skladbo Ribič pa bi uvedli kot del protokola ob sprejemu ameriškega veleposlanika, pa tudi na delovnem telesu za uvedbo prepovedi Miša Alkalaja v otroški oddaji Živ Žav. Na 24. redni seji pa naj bi se sestal tudi odbor za iskanje luknje v spletni strani Državnega zbora.

S tiskovnega predstavništva DZ so sporočili, da je imela spletna stran Državnega zbora napako, ki pa je zdaj že odpravljena. "Napaka je omogočala kreacijo naslovne strani z vpisovanjem v naslovno vrstico. Napaka ni omogočala poseganja v vsebino spletnih strani Državnega zbora ter ni vplivala na delovanje strežniškega okolja," so še sporočili.

Napaka v programiranju spletnega mesta

Vodja slovenskega centra za obravnavo omrežnih incidentov SI-CERT Gorazd Božič je za STA pojasnil, da gre za napako v programiranju spletnega mesta. Kot je dejal, ne gre za vdor v spletno mesto, ampak za napako, ki omogoči nekakšno začasno grafitiranje na spletni strani. Pri tem to spletno mesto z vsebino, ki jo je "grafitar" vpisal v vpisno vrstico, dobi samo on, drugi uporabniki spleta pa le, če jim ta pošlje povezavo na to stran, ki v naslovu torej že vsebuje "podtaknjeno" besedilo. Naključen obiskovalec spletne strani državnega zbora pa tega ni videl.

Kot je ocenil, dogodek ni povzročil nobene škode, razen morda za ugled podjetja, ki je to stran programiralo. Je pa lahko to opozorilo, da morda stran vsebuje kakšne resnejše napake, zaradi katerih je morda res lahko ranljiva in dovzetna za nepooblaščene vstope. Božič zato pravi, da so na SI-CERT že v letnem poročilu priporočili, naj se vsaka nova aplikacija pred uporabo varnostno pregleda.

Drugih pojasnil v DZ ne dajejo. Spletne strani so sicer posodobili pred nekaj meseci. Oktobra lani so na novinarski konferenci pojasnili, da so analiza in izhodišča za prenovo stali 12.000 evrov, sama tehnološka konsolidacija pa 66.000 evrov. Stroški štiriletnega projekta prenove pa bodo skupaj z zagotavljanjem operativnega delovanja znašali 196.000 evrov, so takrat pojasnili v DZ.