Predlagane spremembe pri dohodnini - med drugim je predviden dvig davčne osnove za odmero dohodnine po najvišji, 41-odstotni stopnji s sedanjih 15.681,03 evra na 18.716 evrov, tako da bi bil (ob predpostavki, da zavezanec uveljavlja le splošno olajšavo) z najvišjo stopnjo obremenjen dohodek, ki presega znesek 1,5-kratnika povprečne plače v Sloveniji - so korak v pravo smer, a bistvenih sprememb ne prinaša, je na današnji novinarski konferenci v Ljubljani ocenila strokovna sodelavka Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) Andreja Poje.

"O nekem drastičnem dvigu meje ne moremo govoriti," je dejala. Glede na njene preračune za leto 2012 bi se zgornja meja za obdavčitev po 27-odstotni stopnji zvišala z 2022 evrov bruto na 2347 evrov bruto. Razlika pri neto plači bi bila glede na veljavni zakon za osebo z 2100 evrov bruto plače 8,43 evra, za osebo z 2300 evrov bruto plače 30,24 evra, za osebo s (po novem mejnih) 2347 evrov bruto plače pa 35,36 evra.

Osebe, ki že po sedanjem zakonu spadajo v najvišji razred in bi vanj sodile tudi po novem zakonu, bi po izračunih Pojetove po novem prejele 35,42 evra neto več.

Poleg tega ministrstvo ni predlagalo dodatnih razredov ali sprememb pri obstoječih razredih, so kritični v ZSSS, kjer se zavzemajo za 50-odstotni dohodninski razred za tiste z več kot 70.000 evri letnih dohodkov. "Dejstvo je, da bi obdavčili sami sebe, zato ta ukrep verjetno niti pod razno ne pride v poštev," je menila.

Predsednik ZSSS Dušan Semolič je ocenil, da bi bil dvig najvišjega dohodninskega razreda na 50 odstotkov pomembna sprememba tudi na simbolni ravni.

ZSSS so svoje pripombe na predlagano novelo danes ali v torek zjutraj posredovala na finančno ministrstvo, kakšni konkretno bodo predlogi, pa danes niso razkrili.

V sindikalni centrali sicer podpirajo zvišanje olajšav za investicije v raziskave in razvoj. Ocenjujejo, da je to nujen ukrep, saj da bodo imela podjetja morda res večji interes za tovrstna vlaganja.

Niso pa v ZSSS naklonjeni znižanju davka od dohodkov pravnih oseb. Stopnja tega davka se je v preteklih letih že zniževala, rezultata pa v smislu povečevanja vlaganj v nova delovna mesta in višjo dodano vrednost ni bilo, je dejal izvršni sekretar ZSSS za ekonomsko področje Ladislav Rožič, ki ocenjuje, da je ta denar šel v menedžerske odkupe.

Rožič tudi pravi, da bi bilo znižanje tega davka v luči prizadevanj za enotnejšo obdavčitev med članicami EU in proti davčnim oazam nož v hrbet vsem večjim članicam EU.

V ZSSS se tudi sprašujejo, s čim se bo nadomestilo znižanje prilivov v državni proračun. "Ogromen del denarja bomo izgubili z namenom, da bomo nekaj zagnali, že vnaprej pa vemo, da bo šel za poplačilo določenih posojil in da se ne bo vlagal v zaposlovanje, v razvoj," meni Rožič.

Semolič je napovedal, da bodo predlagali tudi druge spremembe, med njimi davek na finančne transakcije ter ukrepe za boljšo izkoriščanje evropskih sredstev, izboljšanje javnega naročanja, za odpravo sive ekonomije in druge.

V torek se izteče rok za pripombe na osnutke novel zakonov z davčnega področja - zakonov o dohodnini, o davku od dohodkov pravnih oseb, o davku na dodano vrednost in o ugotavljanju katastrskega dohodka - ki jih je ministrstvo za finance 6. marca objavilo na svoji spletni strani.