STA je vsem postavila vprašanja glede načrtovanih ukrepov za spodbujanje gospodarstva in zaposlovanja (1), iskanja investitorja za predvidene terme (2) in glede spodbujanja mladih za bivanje v Slovenj Gradcu (3).

Preberite njihove odgovore:

Vinko Vrčkovnik (neodvisni), rojen leta 1959

1. Vsi vemo, da smo v težkih časih, ki pa jih ni videti konca. Vendar kljub temu moramo biti pogumni in verjeti v uspeh in razvoj. Konkretno se bom zavzemal za čimprejšnjo izgradnjo hitre ceste. Brez tega bo MOSG zelo težko postala zanimivejša za večje vlagatelje. Velik potencial vidim tudi v turizmu, razvoju obrtnikov in samostojnih podjetnikov, ki bi jim omogočili lažji zagon podjetja z olajšavami.

2. Pri tem vprašanju moram poudariti svojo sposobnost navezovanja stikov ter dobro komunikacijo, ki mi bo vsekakor pomagala. Iskanje je že v polnem zamahu in verjamem, da smo blizu. Vsekakor je v načrtu, da do leta 2014 najdemo partnerja. Mogoče tudi z mednarodnim razpisom.

3. Ni treba poudarjati naših naravnih lepot in urejenosti, ki so lahko dobra tehtnica pri odločitvi, kje živeti in se ustaliti. Moram pa se navezati spet na prvo vprašanje in poudariti, da bo potrebna čimprejšnja izgradnja hitre ceste, ki bo mladim omogočila tudi službovanje v bolj oddaljenih mestih. Seveda pa bo treba tudi pri nas zagotoviti kvalitetna delovna mesta, da se bodo mladi vrnili in ustvarjali v Slovenj Gradcu. Ob tem se bo treba tudi spopasti s stanovanjsko problematiko, ki bo vse to omogočila.

Peter Pungartnik (podpora DeSUS), rojen leta 1961

1. Naslednji dve leti bosta tudi za MOSG izrazito neugodni, ker ni realno pričakovati priliva dodatnih sredstev iz evropskih in državnih skladov. Zato je v okviru realnih možnosti občine, ki so glede krepitve gospodarstva zelo omejene, treba zagotoviti čim boljše pogoje za razvoj gospodarstva.

2. Za lažje in hitrejše iskanje naložbenika bi v letu 2013 na mestu prihodnjega kompleksa v okviru proračunskih sredstev MOSG zgradili bazen. S tem bi prispeval k promociji term, občanom pa bi omogočil preživljanje počitnic doma. Prihodnji kompleks pa bi bil zdraviliško-rekreativni, kar bi prispevalo k razvoju turizma in zaposlovanju, saj zaključen projekt pomeni zaposlitev od 400 do 700 ljudi.

3. Čeprav smo v zadnjem obdobju priča rasti različnih izobraževalnih institucij po Sloveniji, sem še vedno mnenja, da je znanje tisti segment človekovega življenja, ki ga ni nikoli dovolj in ima prihodnost. Vprašanje je le, kako vsa ta znanja uporabiti doma in za lasten hitrejši razvoj. K temu moram zapisati, da si Koroška v obliki regije ali morebitne prihodnje pokrajine zasluži tudi lastno univerzo. MOSG mora v okviru realnih možnosti čim prej zagotoviti čim boljše pogoje za razvoj gospodarstva, kar v osnovi prinaša nova delovna mesta tudi za mlade.

Andrej Čas (neodvisni), rojen leta 1958

1. Občina mora ponuditi prijaznejše poslovno okolje. To pomeni komunalno urejene zazidalne površine po minimalnih cenah, olajšave za plačevanje nadomestila stavbnih zemljišč, komunalne prispevke in druge dajatve v pristojnosti občine. Prednostno bodo ugodnosti dane zahtevnejšim programom, ki zagotavljajo večjo dodano vrednost, kakovostna delovna mesta in priložnost za mlade diplomante iz naše občine.

2. Ugotovili bomo vzroke za slab interes naložbenikov. Investitorjem bomo ponudili novo, originalno in prepoznavno zasnovo term. V tak koncept moramo v največji meri vključiti in povezati storitve, ki jih občina že nudi, od zdravstva do kulture, športa in bodoče lokalne prehranske oskrbe. Pomembni sta arhitekturna in gradbena zasnova. Terme pa ne smejo obremenjevati občinskega proračuna, dokler ne bo trdnega dogovora z investitorjem.

3. Želja večine mladih po končanem študiju je vrnitev in ustvarjanje v domačem okolju. Vendar le, če bodo tukaj dobili zaposlitev, ki ustreza njihovi izobrazbi. Če bodo v občini takšna delovna mesta na voljo, mladih ne bo treba prepričevati naj ostanejo. Pomembno je tudi, da v občini razvijamo komunalno, kulturno in športno infrastrukturo, da imamo dobre prometne komunikacije, skratka vse tisto, kar izboljšuje pogoje za življenje.

Jurij Šumečnik (SD), rojen leta 1958

1. V Avstriji občine ustvarjajo pogoje, v katerih podjetja za majhen denar pridejo do zemljišča in dokumentov za gradnjo. To je servis občine. Občina ne sme živeti od dragih nadomestil za uporabo stavbenega zemljišča. Ponuditi moramo ugodno zemljišče, strokovno pomoč pri urejanju dokumentov, pomoč pri navezovanju stikov z drugimi občinami in državami za pridobivanje novih poslov. Občina mora narediti miselni preskok in se zavedati svoje naloge, to je pomoč občanom.

2. Terme so krasna priložnost za celotno regijo. Občina mora zagotoviti pogoje za iskanje mednarodnega investitorja, pripraviti jasen odgovor, kakšen je status tega projekta in podati pogoje in omejitve, pod katerimi bo mednarodni partner lahko investiral v projekt. Občina lahko nudi infrastrukturno in strokovno pomoč investitorju.

3. Mladim je treba dati možnost za učenje, možnost zaposlitve in podati odgovor na stanovanjsko problematiko. Koncept je jasen. Boriti se moramo za vsako izobraževalno institucijo v našem kraju, podjetjem tudi z olajšavami pomagati pri zaposlovanju domačega in strokovnega kadra ter pod ugodnimi pogoji ponuditi podjetjem možnost izgradnje novih obratov in novih delovnih mest. Občina bo morala aktivno iskati rešitve na področju urbanizma in pravne pomoči podjetjem.

Ksandi Javornik (neodvisni), rojen leta 1962

1. Ker je v Slovenj Gradcu veliko javnih služb, pričakujem, da bodo vladni varčevalni ukrepi stopnjo brezposelnosti prej ali slej povečali tudi v javnem sektorju. Lokalno okolje se mora na takšne razmere pripraviti. Močno gospodarstvo in podjetništvo v lokalnem okolju s stimulativnimi lokalnimi ukrepi bo v naše okolje vrnilo delovna mesta. Občina mora poskrbeti za dvig podjetniške iniciative med občani in drugimi, ki bi dejavnost prenesli v naše poslovno okolje.

2. Terme so projekt, v katerega bo treba vložiti veliko energije in denarja, saj bo tudi rezultat izjemen. Čeprav je bilo pri projektu veliko narejenega, menim, da obstajajo še določene rezerve predvsem pri iskanju investitorjev na tujem ali morda celo pri lokalnem turističnem potencialu v okviru konzorcija. Če do tega ne bi prišlo, pa želim, da ponudimo občanom vsaj osnovni plavalni kompleks z zaprtim in odprtim bazenom.

3. Stimulativno lokalno okolje, ki bi odprlo prostor za nova delovna mesta, sproščen duh in kvaliteta bivanja bodo nedvomno prispevali k temu, da se bodo mladi po študiju vračali v domače okolje. Sedanja situacija, predvsem pomanjkanje dela, jih preprosto sili v to, da gredo s trebuhom za kruhom v večja mesta.

Bojan Mestek (SDS, podpora NSi), rojen leta 1966

1. Zadnji čas je, da občina začne intenzivno vlagati v razvoj gospodarstva. Občina mora zagotoviti dovolj prostora in pogoje za izgradnjo novih podjetij ter širitev obstoječih, omogočiti čim hitrejšo pridobitev dokumentacije, za določeno časovno obdobje mora biti pripravljena odpisati del prispevkov ... Treba je začeti razvijati turizem.

2. Že v mandatu prejšnjega župana sem kot podžupan, zadolžen za gospodarstvo, avgusta 2011 pripeljal predstavnike Razvojne banke Kitajske na ogled zemljišča, vrtine in idejnega osnutka term. Pripravili smo jim dokumentacijo, oni pa zdaj čakajo na izvolitev novega župana. To je ena od možnosti za pridobitev investitorja, druga je mednarodni razpis, tretja, najslabša možnost pa je, da občina naložbo financira sama.

3. Mlade je treba aktivno vključiti v družbeno-politično občinsko življenje. Tako si bodo v prvi vrsti sami krojili usodo. Predvsem pa jim je treba dati priložnost za ustanavljanje lastnih podjetij. Imajo pogum in znanje, občina pa jim mora stati ob strani. Medgeneracijske razlike se bodo s tem zmanjšale, mladi pa bodo dobili samozavest in se zavedli, da so pomemben dejavnik v oblikovanju in razvoju svoje občine.

Boris Raj (Zares), rojen leta 1952

1. Občina neposredno ne more odpirati delovnih mest, lahko pa vzpostavi pogoje za boljše poslovanje podjetij. Najpomembnejša naloga je takojšnja ustanovitev samostojnega oddelka za gospodarstvo. Takoj po ustanovitvi bodo strokovne službe pripravile izhodiščni dokument za široko javno razpravo o strategiji dolgoročnega razvoja MOSG.

2. Sprijazniti se moramo z dejstvom, da trenutno ni primeren čas za iskanje investitorja v terme, še manj pa za dodatna vlaganja sredstev s strani MOSG. Predlagal bom, da se postavka za dodatne nakupe zemljišč črta iz letošnjega proračuna ter se opravi temeljita analiza, ali so dodatna vlaganja potrebna. Spremeniti se morajo izhodišča, na podlagi katerih se skuša privabiti investitorje.

3. Mladim je treba predvsem omogočiti pogoje, da si bodo v Slovenj Gradcu lahko ustvarili družine in dobili zaposlitev. Izboljšati je treba infrastrukturo na področju predšolskega varstva, vendar je ta problem na žalost nerešljiv do konca tega mandata. Z ureditvijo prometnih povezav, ustvarjanjem kvalitetnih delovnih mest in skrbjo za izboljšanje infrastrukture lahko občina ponudi mladim bistveno višjo kvaliteto življenja od marsikaterega večjega mesta.