Brezplačnik je izračun naredil na podlagi podatkov ministrstev, da je v času Pahorjeve vlade državno upravo zapustilo kar 4.809 zaposlenih. Ta sredstva bi lahko prihranili, če ne bi kar 4.136 izpraznjenih mest nadomestili z novimi uslužbenci.

Prejšnja vlada je sicer sprejela ukrep, da se število zaposlenih v civilnem delu državne uprave (brez policije, vojske in paznikov v zaporih) vsako leto zniža za odstotek, ugotavlja brezplačnik in nadaljuje, da v poročilu bivše ministrice Irme Pavlinič Krebs sicer piše, da je bil za obdobje od oktobra 2008 do maja 2011 »načrt dosežen«.

Podatki Žurnala24 o odhodih in novih zaposlitvah na posameznih ministrstvih pa kažejo, da to drži le za manjšidel ministrstev. Razkrivajo namreč podatek, da se je število zaposlenih pri Patriku Vlačiču in Gregorju Golobiču celo povečalo: pri prvem za 64, pri drugem pa za 46.

Zanimiv je tudi to, da so celo na carinski upravi, ki ima po vstopu Slovenije v Evropsko unijo (EU) vse manj dela, na izpraznjenih 205 delovnih mestih zaposlili novega 101 uslužbenca. Pravijo, da gre za zaposlitve za določen čas, in sicer do vstopa Hrvaške v EU. Kot piše brezplačnik, pa je bilo največ odhodov in posledično novih zaposlitev v policiji, vojski in na davčni upravi.

Podatki kažejo, da je v zadnjih treh letih mandata Pahorjeve vlade iz policijskih vrst odšlo 1.094 policistov, davčno upravo je zapustilo 316 uslužbencev, iz Slovenske vojske pa je v treh letih odšlo 928 ali 13 odstotkov vojakov.

Zoran Petrovič, predsednik sindikata policistov, je za Žurnal24 pojasnil, da večina policistov odide, ker zaradi omejenega nagrajevanja, napredovanja in nizkih osnovnih plač več ne vidi kariernega izziva.

Kot pravi, si zaposlitev večinoma najdejo v gospodarstvu. Na Dolenjskem se zaposlujejo v Krki, kjer zdaj celo kriminalisti delajo kot varnostniki. Predsednik sindikata pravi, da sicer plače ni bistveno višja, zato pa prejmejo božičnico, udeleženi so pri dobičku podjetja, imajo urejen delovnik...

Zoran Petrovič je tudi opozoril, da vsak novi zaposleni v policiji potrebuje vsaj pet let izkušenj, njegova izobraževanja pa državo stanejo do nekaj tisoč evrov.

Vodja sindikata vojakov Gvido Novak je za brezplačnik razkril, da plače niso ključni razlog, da vojaki zapuščajo vojsko. Po njegovih besedah vojaki najpogosteje odhajajo zaradi slabih medčloveških odnosov. Žurnal24 še piše, da tako Novak kot Petrovič pa pravi beg vojakov in policistov v gospodarstvo napovedujeta za čas po krizi, ko bo gospodarstvo vnovič več zaposlovalo.