Novi 148. člen ustave bo po besedah predsednika vlade Janeza Janše določal, da mora biti državni proračun uravnotežen ali v presežku, zadolževanje pa ne bo dovoljeno; izjeme bodo možne le v primerih naravnih in drugih hujših nesreč.

Izvajanje fiskalnega pravila bo podrobneje urejal izvedbeni zakon, katerega bo državni zbor prav tako sprejemal z dvotretjinsko večino. Zakon bo vseboval tudi sankcije in ukrepe v primeru kršitev ter terminski načrt, ki bo določil do kdaj mora proračun postati uravnotežen. Janša je pojasnil, da bo glede na evropski fiskalni pakt potrebno na nacionalni ravni zagotoviti ukrepe, ki v primeru kršitev avtomatsko uravnotežijo proračun. To pa je po njegovem mnenju možno storiti le s povečanjem davkov ali zmanjšanjem izdatkov. Povedal je, da si želijo uravnotežen proračun doseči čim prej, vsekakor pa še v tem mandatu.

Janša je pojasnil, da je vlada prejšnjo sredo določila delovni osnutek sprememb, in da bo na podlagi včerajšnje razprave in predlogov predsednikov strank formalni predlog za ustavne spremembe predstavljen predvidoma v četrtek. Razprava o uvedbi zlatega pravila pa naj bi prišla v parlament skupaj z rebalansom proračuna za leto 2012. Naj spomnimo, da morajo po pogodbi o fiskalnem paktu, ki so jo v petek v Bruslju podpisali voditelji vseh članic EU z izjemo Češke in Velike Britanije, pogodbenice zlato pravilo prenesti v nacionalne zakonodaje najpozneje v roku enega leta od uveljavitve pogodbe, pri čemer so „zaželene ustavne določbe". Pogodba bo začela veljati, ko jo bo ratificiralo 12 članic območja evra, cilj pa je, da se to zgodi najpozneje 1. januarja 2013.

Po Janševih besedah sprememb v ustavi ne delamo zato, ker bi delali uslugo komu drugemu oziroma samo zato, ker bi nas k temu silila evropska pogodba. „V našem interesu je, da imajo vse države članice uravnotežen proračun. Evropska pogodba pomeni pomoč, da ne bomo samo mi tisti, ki bomo disciplinirani, ampak da bodo javne finance uredili tudi drugi," je pojasnil Janša. Dotaknil se je tudi rebalansa in povedal, da proračunski uporabniki trenutno iščejo rezerve za nujno potrebno krčenje izdatkov. Zagotovil, je da bo vlada skušala ukrepe čim bolj uskladiti tudi s socialnimi partnerji, a ob tem opozoril, da je rebalans interventni oziroma „gasilski ukrep", ki ga je treba sprejeti zelo hitro in pri katerem vsake posamezne postavke pač ne bo mogoče uskladiti.

Več o različnih mnenjih o Zlatem pravilu lahko preberete pod slikami v galeriji slik.