Vesel Valentinčičeva je o županskih volitvah v Ljubljani povedala, da članstvo pozivajo, naj podprejo tistega kandidata, ki je programsko najbližje izhodiščem stranke. Razmerje moči v mestnem svetu, kjer ima Lista Zorana Jankovića absolutno večino, je po njenih besedah takšno, da bi občino težko vodil kdo drug razen donedavnega župana. Zato DeSUS tudi nima svojega kandidata za župana.

Mesto je precej zadolženo

Kot je opozorila, pa je Janković mesto precej zadolžil. "Mislim predvsem na projekte, ki so začeti in ne tudi končani," je pojasnila. Kritična je do načina dela, "ko veliko narediš in imaš kaj pokazati", vendar na račun tega, da v naslednjih letih v mesto zaradi zadolženosti ne bo mogoče vlagati. Samo letos bo Ljubljana najmanj 14 milijonov evrov namenila za poplačilo teh dolgov, je povedala. Pri tem pa je opozorila, da primanjkljaja v mestni blagajni ne bi smeli reševati z dvigovanjem cen komunalnih storitev.

Kljub temu je treba po njeni oceni izpeljati nekatere za Ljubljano ključne projekte, med drugim ljubljanski potniški center, notranji cestni obroč, kopališče Ilirija in Plečnikov stadion. Prav tako je bilo po njenem mnenju premalo pozornosti namenjene gradnji domov za starejše in vrtcev.

Dotaknila se je tudi nekaterih drugih aktualnih tem. Kot je dejala, v DeSUS podpirajo družinski zakonik, ki po njenem mnenju v ospredje postavlja otrokove pravice, poleg tega pa "nikomur nič ne jemlje".

Vesel Valentinčičeva je kritična do dogajanja, povezanega z izvajanjem nove socialne zakonodaje, ko nekateri upravičenci še vedno ne morejo uveljavljati svojih socialnih pravic. Stvari po njeni oceni niso bile domišljene, zato v DeSUS upajo, da se v prihodnje zakonov ne bo več sprejemalo na hitro in brez vsakršne predhodne simulacije.

V MO DeSUS prav tako nasprotujejo trenutno predlaganemu sistemu socialne kapice. Kot je pojasnila predsednica odbora, je sicer socialna kapica lahko pravi način za motiviranje posebej zahtevnih in dragocenih kadrov, "vendar ne v teh časih in ne v našem sistemu". Sistem, kakršen je predlagan, po njenem mnenju lahko pomeni samo to, da bodo bogati še bogatejši, revni pa še revnejši.

Morda bodo predlagali odstop Simčiča

Prav tako je predsednica MO DeSUS danes komentirala tudi afero s spričevalom poslanca Ivana Simčiča. Če se bo izkazalo, da je srednješolsko spričevalo poslanca ponarejeno, bodo poslancu predlagali odstop. Vesel Valentinčičeva kljub vsemu meni, da je prav, da se počaka na odločitev pristojnih organov.

Sekretar mestne organizacije in mestni svetnik Aleš Kardelj pa je dodal, da je morebiten odstop odločitev poslanca. Če bi se izkazalo, da je spričevalo ponarejeno, bi bilo prav, da odstopi, vendar bi bilo pa glede na podporo stranki po vsej državi po njegovem mnenju dopustno, če bi to storil junija. To bi namreč pomenilo, da bi nadomestni poslanec prihajal iz vrst DeSUS in ne bi bile potrebne predčasne nadomestne volitve za poslanca.

Zadevo s poslančevim spričevalom je danes kot zadnjo točko obravnaval tudi pokrajinski odbor DeSUS Južna Primorska. Kot je povedala njegova predsednica Stanislava Premru Lovšin, so se člani odbora strinjali, da v zvezi z zadevo ne bodo sprejemali nobenih sklepov, dokler se do nje ne opredelijo ustrezni uradni organi. Razprava na odboru naj bi sicer potekala mirno, udeležil pa se jo je tudi Simčič.

Po poročanju TV Slovenija pa je bilo na sestanku precej burno in niso bili povsem soglasni. Odbor je poslanca sicer podprl, a je zaradi tega iz stranke izstopil večji del vodstva postojnskega odbora DeSUS, ki je bil tudi že sicer precej nezadovoljen z razmerami v stranki. Po navedbah omenjene televizije je izstopilo 25 članov postojnskega DeSUS, med njimi celotno vodstvo z izjemo predsednika.