Raziskovalce javnega mnenja je pred referendumom, ki bo čez tri tedne zanimalo, koliko je slovenska javnost sploh seznanjena s tem, kaj zakonik prinaša? Delova anketa je pokazala, da je poznavanje zakonika, o katerem bodo odločali na referendumu, precejšnje. Na vprašanje, ali poznajo vsebino zakonika, je pritrdilno odgovorilo 60 odstotkov vprašanih.

Da njegove vsebine ne poznajo, jih je odgovorilo 38,7 odstotka. In kakšen rezultat se obeta na referendumu? Za zdaj kaže, da bo večina anketiranih zakonik podprla. Tako je v Delovi anketi odgovorilo 35,9 odstotka vprašanih. 26,3 odstotka anketiranih je odgovorilo, da zakonika ne bodo podprli, kar 20,9 odstotka vprašanih pa še ni odločenih.

Delova raziskava javnega mnenja torej ugotavlja, da če se ta delež neopredeljenih prevesi na stran nasprotnikov zakonika, bo ta na referendumu zavrnjen. 16,9 odstotka, torej nenavadno malo anketiranih pa je v anketi Dela odgovorilo, da se referenduma ne nameravajo udeležiti. Izkušnje namreč kažejo, da je odsotnost na referendumih navadno precej višja.

Socialnega sporazuma ne bo

Glede socialnega sporazuma med vlado, sindikati in delodajalci, ki naj bi ga sklenili do sredine letošnjega leta, 52,7 odstotka vprašanih v anketi meni, da jim to ne bo uspelo. Delež tistih, ki menijo, da jim bo to uspelo, pa je 40,2-odstoten.

Na vprašanje, ali bo največja opozicijska stranka Pozitivna Slovenija oslabljena, ker se prvak stranke podaja na županske volitve, je večina anketiranih, 62,2 odstotka, odgovorila z ne. Delež tistih, ki menijo, da bo z odhodom Zorana Jankovića opozicija oslabljena, pa je 28-odstoten.

Rezultati ankete tudi kažejo, da se je javnost sprijaznila s tem, da največja koalicijska stranka SDS vodi ministrstvo za notranje zadeve , v katerega spadata tako policija kot tudi tožilstvo. Na vprašanje, ali bi to bilo zanje sprejemljivo, je pritrdilno odgovorilo 68,8 odstotka vprašanih. Da to ni sprejemljivo, pa meni 24,4 odstotka vprašanih.