Ker se je Jankovićev odvetnik pritožil na sklep o preiskavi, kazenski postopek še ni bil uveden. "Ker sem prepričan, da ni bilo storjeno kaznivo dejanje, verjamem, da bo postopek v tej zadevi ustavljen," pravi Janković. O pritožbah zoper sklep sodišča mora sicer sedaj odločati zunajrazpravni senat sodišča. Na Okrožnem državnem tožilstvu v Ljubljani so potrdili, da so zoper štiri fizične osebe vložili zahtevo po preiskavi zaradi kaznivega dejanja zlorabe položaja ali pravic, a imen preiskovanih oseb niso navedli.

So pa na ljubljanskem okrožnem sodišču povedali, da je tožilstvo zahtevo za sodno preiskavo zoper Jankovića in njegova nekdanja sodelavca Mitjo Marinška in Stanislava Brodnjaka ter ustanovitelja ljubljanskega nepremičninskega podjetja BSD in zastopnika ciprskega podjetja Facim Borisa Milevoja vložilo 23. maja lani, o zahtevi pa je preiskovalna sodnica odločala 17. februarja letos.

Zaenkrat brez kazenskih postopkov

Ker sodišče še nima potrdil o vročitvi sklepa vsem osumljenim, pa v skladu s sodnim redom sodišče o preiskavi ne more posredovati vsebinskih informacij, so zapisali. Zagotovili pa so, da zoper Jankovića na ljubljanskem okrožnem sodišču ne teče noben kazenski postopek, saj se ti začnejo šele s sklepom o pravnomočni uvedbi preiskave, ko oseba pridobi status obdolženega, o čemer smo že poročali v tiskani izdaji Dnevnika.

Janković, Marinšek, Brodnjak in Milevoj so osumljeni kaznivega dejana zlorabe položaja ali pravic po drugem odstavku 244. člena kazenskega zakonika. Ta pravi, da se v primeru pridobljene velike premoženjske koristi ali povzročene velike premoženjske škode pri kateri je storilec sebi ali komu drugemu pridobil premoženjsko korist ali povzročil premoženjsko škodo, storilec kaznuje z zaporom od enega do osmih let.