V ljubljanskem mestnem svetu ima namreč Lista Zorana Jankovića (LZJ) 25 svetnikov od 45. Tako v SD po besedah Tekavčičeve ocenjujejo, da je temeljna odgovornost za nastale politične razmere na Listi Zorana Jankovića.

Kot je prepričana Tekavčičeva, je "politično najbolj modro pustiti, da se razmere normalizirajo in da odgovornost za urejanje razmer prvenstveno prevzame tisti, ki jih je ustvaril".

V SD so sicer po njenih besedah pričakovali, da bo LZJ ali morda stranka Pozitivna Slovenija iskala "širšo podporo za urejanje javnih razmer v mestu in delovanje mesta v novonastalih okoliščinah, ki pa niso enostavne". Toda ne LZJ, ne Pozitivna Slovenija in ne Zoran Janković osebno jih za sodelovanje niso vprašali, je dejala Tekavčičeva.

Eden od razlogov, da na tokratnih županskih volitvah stranka SD ne bo sodelovala, je po njenih besedah tudi to, da zdaj "ni trenutek za politično obračunavanje". Tekavčičeva dodaja še, da se zavedajo, da je dogajanje v mestu vedno tesno povezano z dogajanjem na državni ravni. Tako bo po njenih besedah "slej ko prej napočil trenutek, ko bomo morali odgovoriti na vprašanje, ali si posamezniki lahko izmišljujemo, da bomo osebne interese uresničevali z javnim denarjem".

Kot poudarja, so volitve resna stvar in resen proračunski zalogaj. Volitve v Ljubljani, kot se zdaj razpletajo, pa po njenih besedah niso bilo potrebne.