Kot je še dejal minister za finance, bo Urad RS za makroekonomske analize in razvoj (Umar) verjetno že prihodnji teden postregel z novo gospodarsko napovedjo za letos. Vlada je sicer po Šušteršičevih besedah določene rezerve za pričakovano nižjo napoved že oblikovala.

Po prvih ocenah državnega statističnega urada se je obseg bruto domačega proizvoda Slovenije lani zmanjšal za 0,2 odstotka. V zadnjem lanskem četrtletju se je obseg gospodarske aktivnosti na letni ravni realno zmanjšal za 2,8 odstotka, potem ko je v tretjem četrtletju upadel za pol odstotka. Statistiki recesijo opredelijo kot dve zaporedni četrtletji zmanjševanja gospodarske aktivnosti.

Vlada želi znižati primanjkljaj na tri odstotke BDP

Vlada je na današnji seji sprejela izhodišča za pripravo rebalansa letošnjega državnega proračuna, ki ga namerava v obravnavo v DZ poslati konec marca. Proračunski primanjkljaj bo lahko znašal tri odstotke bruto domačega proizvoda (BDP) oz. približno eno milijardo evrov, kar je precej manj kot v preteklih letih.

"Glede na nizko gospodarsko rast se zavedamo, da je treba celotno delovanje javne porabe prilagoditi gospodarskim zmožnosti, ter da ne moremo več računati na to, da bo v letu ali dveh bolje in lahko preživimo le z nekimi prehodnimi ukrepi," je na novinarski konferenci po seji vlade povedal finančni minister Janez Šušteršič. Zato je treba zelo hitro znižati tako porabo kot tudi primanjkljaj, je dodal.

Proračunski odhodki bi lahko letos po njegovih besedah znašali približno 8,9 milijarde evrov, torej 450 milijonov evrov manj kot lani.

7,8 milijarde evrov

V državni proračun se bo letos predvidoma steklo 7,8 milijarde evrov, kar je po Šušteršičevih besedah zelo previdna ocena. Kot je pojasnil, so namreč upoštevali določeno rezervo za primer poslabšanja gospodarskih razmer, potem ko je državni statistični urad danes objavil podatek o znižanju obsega BDP v letu 2011 za 0,2 odstotka. Urad za makroekonomske analize in razvoj bo namreč zdaj pripravil novo napoved gospodarske rasti za letos.

Vlada načrtuje tudi za 150 milijonov evrov davčnih razbremenitev. Te še niso dokončno oblikovane, bodo pa takšne, ki jih je mogoče pripraviti v mesecu dni in bodo najbolj spodbudno delovale za gospodarski zagon in odpiranje novih delovnih mest.

Pri dokapitalizaciji Nove Ljubljanske banke (NLB), ki mora biti v skladu z zahtevo Banke Slovenije izpeljana do konca junija, država ne namerava sodelovati. "Če želimo izpeljati konsolidacijo javnih financ, je treba dokapitalizacijo NLB izpeljati brez javnih sredstev," je še povedal Šušteršič.