S tem denarjem si lahko na račun občine privošči tudi osebni računalnik, prenosnik, tablični računalnik ali GSM-aparat. Omenjena osnovna sredstva so sicer v lasti MOM, v uporabo pa se jim dajo za čas trajanja mandata in na reverz.

Mariborska občina, ki je imala na dan 30. 12. 2011, 6,5 miliona evrov neporavnanih obveznosti, je za nove tablice po izračunih brezplačnika odštela dobrih 14 tisoč evrov. Sodobne naprave so si privoščili vsi svetniki SDS in Županove liste, dve članici LDS, član SMS - Zelenih, član SNS in član Ekipe za Maribor Folko Puconja, svetnik SNS, si je poleg ipada2 nabavil računalnik apple mac mini. Svetnici Nataša Matijevič in Marjana Kreitner pa sta si, takrat še kot članici LDS, poleg najdražjih ipadov 2 omislili vsaka po en prenosnik znamke Asus.

Na MOM so za Žurnal24 pojasnili, da se je povečano zanimanje za nabavo računalnikov pojavilo ob napovedi prehoda na elektronsko poslovanje. Razkrili so, da so to v mestnem svetu v celoti uresničili s 1. januarjem letos. Mestni svetnik LDS Tomaž Orešič pa se z nakupom tabličnih računalnikov ne strinja. Meni namreč, da funkcija mestnega svetnika ni profesionalna. Po njegovem mnenju je vsak svetnik pri svojem delovnem mestu ali doma ustrezno opremljen za branje elektronskega gradiva mestnega sveta. Orešič je bil za brezplačnik oster. Povedal je, da je takšno nekontrolirano zapravljanje, ko je občinska blagajna pred kolapsom in nelikvidna, nedopustno.