Še ne dolgo tega pa je bilo vse drugače. Pahorjeva vlada je v državni upravi na novo zaposlila 3.221 uslužbencev, policistov in vojakov. Največ so jih zaposlili na policiji. Podatki, ki jih je Žurnal24 pridobil z ministrstev kažejo, da so tam v treh letih zaposlili 844 ljudi. Na notranjem ministrstvu sicer nimajo podatka o tem, koliko novih policistov prej ni bilo zaposlenih v državni upravi. Iz drugih resorjev pa so za brezplačnik sporočili, da so na novo predvsem zaposlovali ljudi, ki prej niso delali v državni upravi.

Bivša notranja ministrica Katarina Kesal je za Žurnal24 pojasnila, da so zaradi nenehnih odhodov z novimi zaposlitvami komaj dohajali zmanjševanje kadrov v policiji. Povedala je še, da bi število okoli tisoč novih zaposlitev na ministrstvu za notranje zadeve (MNZ) in policiji težko komentira, saj pravi, da od avgusta lani ni več ministrica, zato vseh podatkov, ki jih je brezplačnik objavljal, ne pozna. Po njenih besedah pa se je od novembra 2008 do septembra lani število zaposlenih na MNZ in policiji z 9.766 znižalo na 9.609.

Krebsova kritična: drugi niso bili tako striktni kot jaz

Je pa zato do številk, ki jih je pod naslovom Vladni zaposlovalni stroj objavil Žurnal24, dosti bolj kritična bivša ministrica za javno upravo Irma Pavlinič Krebs. Opozorila je, da so lahko podatki zavajajoči, saj državno upravo zaradi upokojevanja in odhodov v druge službe na leto zapusti okoli tisoč oseb – v treh letih to pomeni ravno tri tisoč. Priznava pa, da je bila naloga ministrov, da razen redkih izjem teh delovnih mest ne nadomeščajo. Pavlinič Krebsova meni, da bi lahko vsako leto brez težav dosegli cilj – da število zaposlenih znižajo za en odstotek. Izpostavila je, da nove zaposlitve kažejo, da povsod niso bili tako striktni, kot je bila sama.

Bivša ministrica za javno upravo pravi, da so število uslužbencev v treh letih znižali za pet odstotkov, ker na upravnih enotah odhodov niso nadomeščali. To je po njenih besedah dokaz, da če si dosleden, se da. Ker je državna uprava v treh letih skupaj z vojsko na novo zaposlila kar 3.221 ljudi, tako Pavlinič Krebsova, so zapravili kar 80 milijonov evrov možnih letnih prihrankov.