Zavod je pri revidiranju pravilnosti poslovanja v letu 2010 dobil mnenje s pridržkom, ker je z javnimi uslužbenci sklepal pogodbe o opravljanju pripravništva na delovnih mestih, za zasedbo katerih po opravljenem pripravništvu niso izpolnjevali pogojev. Poleg tega je sklepal pogodbe o zaposlitvi za delovna mesta, za katera javni uslužbenci niso imeli zahtevanih delovnih izkušenj, navaja računsko sodišče.

Ugotovili so tudi, da je zavod v posameznih primerih javnim uslužbencem nepravilno določil plačni razred in nesorazmerje v osnovni plači ter zato v nasprotju z zakonom o sistemu plač v javnem sektorju in kolektivno pogodbo za javni sektor javnim uslužbencem izplačal najmanj 477 evrov previsoke oziroma 2340 evrov prenizke plače.

Nepravilnosti pri nabavi

Zavod v matični evidenci uživalcev pravic tudi ni zagotovil vseh podatkov, ki jih določa zakon o matični evidenci zavarovancev in uživalcev pravic iz pokojninskega in invalidskega zavarovanja. Pri nabavi materiala, storitev in osnovnih sredstev v znesku najmanj 526.274 evrov pa ni ravnal v skladu s predpisi o javnem naročanju. Zavod je med revizijskim postopkom že odpravil razkrite nepravilnosti oziroma sprejel ustrezne popravljalne ukrepe, zato računsko sodišče ni zahtevalo odzivnega poročila.

Revidirani računovodski izkazi pa po ugotovitvah sodišča v vseh pomembnih pogledih pravilno prikazujejo stanje sredstev in obveznosti do virov sredstev na dan 31. 12. 2010 ter prihodke in odhodke oziroma prejemke in izdatke zavoda za tedaj končano leto v skladu z zakonoma o javnih financah in o računovodstvu, zato je o računovodskih izkazih izreklo pozitivno mnenje.

Kokot: Zakonito in pravilno

Zpiz je mnenje s pridržkom prejel tudi za pravilnost poslovanja v letu 2009. Prav tako mnenje s pridržkom si je prislužil tudi za računovodske izkaze za leto 2009. V Zpizu so v prvem odzivu na revizijo izpostavili pozitivno mnenje o računovodskih izkazih. "To pomeni, da je zavod finančno posloval zakonito in pravilno," je dejal Branko Kokot iz Zpizove službe za stike z javnostjo.

Glede ugotovljenih nepravilnosti v poslovanju, zaradi katerih so o pravilnosti poslovanja prejeli mnenje s pridržkom, pa je poudaril, da so bile nepravilnosti odpravljene. "Odzivno poročilo tako ni potrebno," je dejal. Z ugotovitvami sodišča bodo po njegovih besedah seznanjeni tudi člani sveta zavoda. Seja sveta bo sicer 27. februarja.