Z izvolitvijo nove vlade ni konec politične krize, menita več kot dve tretjini (68,2 odstotka) vprašanih v zadnji anketi Dela. Slaba tretjina (27,7 odstotka) meni, da je z izvolitvijo vlade politične krize konec, mnenja o tem vprašanju pa ni imelo 4,1 odstotka vprašanih. Glede na anketo je 47,3 odstotka vprašanih na splošno zadovoljnih z izborom ministrske ekipe vlade Janeza Janše. Nekaj odstotkov manj, 45,9 odstotka, pa z njenim izborom ni zadovoljna, medtem ko se 6,8 odstotka anketiranih o tem vprašanju ni moglo opredeliti.

Po političnih preferencah so s kadrovsko zasedbo vlade izjemno zadovoljni simpatizerji SDS, nekoliko manj simpatizerji Liste Virant (68 odstotkov), najmanj pa so zadovoljni simpatizerji Pozitivne Slovenije in SD, pa tudi anketiranci z visokošolsko izobrazbo (53 odstotkov). Nekaj več kot polovica (51,2 odstotka) anketiranih meni, da bo opozicija konstruktivna. Da bo opozicija destruktivna jih meni dobra tretjina (34,6 odstotka), da bo včasih destruktivna, včasih konstruktivna pa 2,4 odstotka. 11,8 odstotka anketiranih se o tem vprašanju ni želela opredeliti.

Večina ne verjame "sposobnosti in poštenju"

Zavezi iz koalicijske pogodbe, da bo nova vlada kadrovala glede na sposobnosti in osebno poštenje, ne verjameta slabi dve tretjini anketiranih (63 odstotkov). Zavezi verjame dobra tretjina vprašanih (34,1 odstotka), 2,9 odstotka pa ni imela mnenja o tem vprašanju. Poleg političnih vprašanj so v anketi Dela spraševali tudi o sporazumu Acta. Dobra polovica (57,5 odstotka) vprašanih ve, kaj je sporazum Acta, slaba polovica (42,1 odstotka) pa ne ve. Slab pol odstotek (0,4 odstotka) vprašanih ni želel odgovarjati na to vprašanje.

Dobri dve tretjini (69,1 odstotka) vprašanih meni, da bi morale biti pravice uporabnikov interneta neomejene, dobra petina (21,7 odstotka) pa meni, da bi morale biti njihove pravice zaradi zaščite avtorskih pravic omejene. 9,3 odstotka anketiranih se ob tem vprašanju ni moglo odločiti. Naročnik ankete je uredništvo Dela. Telefonsko anketiranje je 15. in 16. februarja na reprezentativnem vzorcu 504 odraslih državljanov opravil oddelek za tržne raziskave Dela Stik.