Informacijo, da načrti združitve Sove in OVS tako rekoč že tečejo, je za časnik potrdilo pet sogovornikov, ki so se tudi strinjali, da se pod krinko racionalizacije na obveščevalno-varnostnem področju pravzaprav pripravlja čistka Sove oziroma tistih zaposlenih, za katere so vidni predstavniki nove vlade prepričani, da so preblizu levi politični opciji. Kot prvi korak na poti h korenitejšemu zasuku v agenciji, ki ga nekateri imenujejo rušitev agencije do temeljev, ocenjujejo bliskovito zamenjavo direktorja Sebastjana Selana.

Kadrovski osip

Na agenciji in obrambnem ministrstvu podatke o številu zaposlenih v Sovi in OVS varujejo, po informacijah, ki jih je pridobilo Delo, pa bilo v prvi zaposlenih približno 260 oseb, v drugi pa okoli sto. Če držijo namigovanja, da bi bilo po končani racionalizaciji in reorganizaciji v enotno entiteto zaposlenih le še kakšnih dvesto ljudi, bi to pomenilo velik osip zlasti v Sovi, saj bi bili tam na udaru predvsem operativni delavci, medtem ko bi upravni del najbrž doživel manjšega. Kot ugotavlja časnik, kadrovski osip 160 zaposlenih vendarle zveni nekoliko pretirano, a vsaj dva od naših sogovornikov menita, da je povsem izvedljiv. Med prvimi na seznamu za premestitev bi se prav gotovo znašli tisti, ki naj ne bi bili lojalni sedanji oblasti s poudarkom na predsedniku vlade Janezu Janši. Po mnenju dobro obveščenega vira pa je takih v Sovi najmanj petdeset.

Vladni načrtovalci naj bi po nekaterih interpretacijah v okviru nove obveščevalno-varnostne strukture Sovi in OVS hoteli pridružiti tudi center za varovanje in zaščito pri generalni policijski upravi, del analitičnega sektorja notranjega ministrstva in celo nacionalni preiskovalni urad, toda teh informacij nam ni uspelo preveriti pri več neodvisnih virih. Navedena reorganizacija služb pa po pisanju Dela ne bi vplivala na sektor za obveščevalno-varnostne zadeve pri generalštabu Slovenske vojske. Simon Korez, njen predstavnik za odnose z javnostmi, je za časnik dejal, da gre za štabni organ vojske, ki izvaja precej drugačne naloge, in zatrdil, da kakršnekoli spremembe ne bodo posegle v strukturo generalštaba.

Z načrti o združevanju s Sovo na OVS niso seznanjeni, z agencije pa so za časnik potrdili, da delujejo na podlagi določil zakona o Sovi kot samostojna služba vlade. Glede združevanja pa so povedali, da agencija nima nikakršnih podatkov o domnevni združitvi Slovenske obveščevalno-varnostne agencije in Obveščevalno-varnostne službe ministrstva za obrambo.

Lojalen Janši

Nalogo za pripravo in izpeljavo združitve je po pisanuju Dela je dobil novi direktor Sove Damir Črnčec, ki ga uvrščajo med Janši lojalne kadre. Velja za dobrega teoretika, ki je tesen odnos stkal tudi z nekdanjo obrambno ministrico Ljubico Jelušič. Kot bo Črnčec to opravil, pa naj bi odšel na delovno mesto v tujino. V prvih dneh je že izvedel nekaj kadrovskih sprememb, od katerih je večina začasnih, razen šefa kadrovske službe. To delovno mesto bo zasedal Branko Cvelbar, še eden iz tako imenovanega Janševega bazena, sicer pa nekdanji namestnik nekdanjega direktorja Sove Matjaža Šinkovca.