Bodoči minister za delo je bil rojen pred 47 leti v Brežicah v znani veterinarski družini. Študiral je na ljubljanski Fakulteti za elektrotehniko in računalništvo, kjer je pridobil naziv magistra elektrotehnike. Njegova prva zaposlitev je bila v tovarni Litostroj, kjer je bil razvojni inženir, nato pa je na Institutu Jožefa Stefana sodeloval pri razvojno-raziskovalnih projektih s področja računalniške avtomatizacije industrijskih procesov. Od leta 1994 je delal kot inšpektor za delo v enoti Krško.

Na političnem področju je Vizjak opazneje prisoten od leta 2000, ko je bil v vladi Andreja Bajuka državni sekretar za področje zaposlovanja na ministrstvu za delo. Istega leta je postal poslanec in vodja poslanske skupine SDS, dve leti kasneje pa še župan Brežic. Županovanje je predčasno končal decembra 2004, ko je bil v Janševi vladi imenovan za gospodarskega ministra.

Medtem ko je po Lahovnikovem mnenju Vizjak svoj mandat opravil korektno, pa tedanja državna sekretarka na ministrstvu Andrijana Starina Kosem pravi, da se Vizjak "ni spoznal na gospodarstvo" in da je v času visoke gospodarske rasti "imel vsak kmet debel krompir". Vzrok za ne ravno laskave besede tiči verjetno v njenem bolj ali manj "prisilnem" odstopu z mesta državne sekretarke in predsednice nadzornega sveta Kada leta 2007 ter poznejši medijski vojni, ki jo je vodila z Janšo zaradi Dela in Večera.

Čeprav je Lahovnik ugotovil, da po primopredaji gospodarskega resorja v njem ni našel "okostnjakov", pa moramo omeniti vsaj prodajo 55-odstotnega lastniškega deleža Slovenske industrije jekla (Sij), ki jo je leta 2007 od države kupil ruski Koks. Po lanskih ugotovitvah računskega sodišča naj bi bila namreč prodaja "neučinkovita in netransparentna", pri čemer bi morala iztržiti več kot "le" 105 milijonov evrov. V Vizjakov čas sodi tudi "razcvet" tajkunov in menedžerskih prevzemov podjetij.

Skrajšani mandat vlade Boruta Pahorja je Vizjak preživel kot poslanec in vodja komisije za nadzor javnih financ. Spomnimo se ga lahko kot enega najglasnejših kritikov vladne koalicije pri njenem spopadanju z gospodarsko krizo ter po tem, da je skupaj s kolegi iz SDS nasprotoval vsem vladnim reformam.

Vizjak sicer živi v Brežicah, je poročen in ima tri otroke. V prostem času se ljubiteljsko ukvarja z vinogradništvom, športom (v veteranski rokometni ekipi Brežic igra na mestu krila) in glasbo (na zadnjem prvomajskem praznovanju v Brežicah je v lokalnem orkestru tolkel po bobnih).