Islamska skupnost v RS se ne strinja s podanimi razlagami varuha človekovih pravic, da je obrezovanje fantkov iz nemedicinskih razlogov kršitev otrokovih pravic ter da ima takšno obrezovanje znake kaznivega dejanja. Kot so zapisali v sporočilu za javnost, je takšno stališče kršenje verske pravice muslimanov ter spodbuda za stigmatiziranje otrok in širjenje nestrpnosti.

Kot so obrazložili v skupnosti, je obrezovanje moških (fantkov ali odraslih moških) tisočletna verska praksa muslimanov in judov ter se opravlja zaradi medicinskih, higienskih, verskih ali kulturno-tradicijskih razlogov. Ob tem izpostavljajo, da v Sloveniji obstaja stalen problem, s katerim se soočajo starši muslimani. Kot pravijo, zdravniki zavračajo takšno vrsto obrezovanja in morajo zato starši svoje otroke obrezovati zunaj Slovenije.

Obrezovanje ni nikjer na svetu opredeljeno kot poškodba ali nasilje nad otrokom ter kot kršenje otrokovih pravic, opozarjajo. Ob tem poudarjajo, da obstajajo elementi kršenja pravic samo, če se obrezovanje izvaja zaradi estetskih razlogov ali nestrokovno. Po njihovih besedah so Svetovna zdravstvena organizacija in Združeni narodi opravili številne raziskave in dokazali, da obrezovanje zmanjšuje različne spolne bolezni. Zato se obrezovanje v mnogih državah spodbuja kot preventiva za varovanje zdravja, so zapisali v skupnosti.

Ob tem opozarjajo, da ustava v 7. členu zagotavlja svobodo delovanja verskih skupnosti in v 14. členu pravi, da so v Sloveniji vsakomur zagotovljene enake človekove pravice in temeljne svoboščine. V Islamski skupnosti so zato poudarili, da bodo, če bo treba, za mnenje o tem vprašanju zaprosili relevantne institucije z vsega sveta. "Ko institucije, ki ščitijo naše zdravje in pravni okvir, nastopajo iz ideoloških, stereotipnih razlogov in predsodkov do določene skupine, v tem primeru muslimanov, je lahko pričakovati stigmatiziranje zaradi vere oz. odstranjenega prepucija," še opozarjajo.